Η ΕΚΤ και το πόσο μπορεί να «αντέξει» ή να «ανεχθεί» το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, είναι το σημείο-κλειδί για την Ελλάδα, όπως αναφέρει σε σημερινό report της η JPMorgan.
Στο report του χρηματοπιστωτικού οίκου – υπό τον τίτλο «The ECB and the Greek Plan B» – σημειώνεται ότι πολλές από τις “προθεσμίες” που έχουν τεθεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης περιοχής, έχουν περάσει χωρίς συμφωνία, αλλά και χωρίς συνέπειες.
Τονίζεται ακόμη ότι η «λήξη» και της τρέχουσας παράτασης του προγράμματος, θα άφηνε την Ελλάδα χωρίς ένα σαφώς συμφωνηθέν πλαίσιο σε ισχύ, για τις σχέσεις της με τους επίσημους πιστωτές. Εννοιολογικά, τα κεφάλαια που έχουν γίνει διαθέσιμα μέσω του προγράμματος, δεν μπορούν πλέον να αξιοποιηθούν.
«Αλλά είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι όλες οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα, θα σταματήσουν την 1η Ιουλίου. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, ίσως μετά από μια παύση. Και το γεγονός ότι περίπου 18 δισ. ευρώ σε κεφάλαια φαίνεται να ήταν “στο παιχνίδι” και στο παρελθόν, δημιουργεί ένα προηγούμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει τις μεταγενέστερες αποφάσεις. Είτε αυτό το ποσό θα γίνει διαθέσιμο ξανά, θα αποτελέσει μια πολιτική απόφαση, ακόμη κι αν είναι μια δύσκολη απόφαση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος.
Σύμφωνα με την JP Morgan, αυτό που έχει περισσότερη σημασία σε αυτές τις προθεσμίες, είναι η ανοχή της ΕΚΤ, που εκφράζεται κυρίως με την επέκταση του ELA.
Εάν φθάσουμε στο τέλος της ανοχής της ΕΚΤ, οι συνέπειες δεν θα είναι ρητορικά επιθετικές, αλλά θα αφορούν την επιβολή capital controls. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σε νέα πτωτική πίεση προς την ελληνική οικονομία.
Ως εκ τούτου, ο επενδυτικός οίκος δεν εκπλήσσεται που η ΕΚΤ έχει επιτρέψει στον ELA να συνεχίσει, και τον αυξάνει όπου χρειάζεται, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες.
Ωστόσο, ενώ συνεχίζει να εκτιμά ότι οι δράσεις της ΕΚΤ θα ευθυγραμμιστούν με την γενικότερη στάση των πολιτικών απέναντι στην Ελλάδα, “μας φαίνεται πιθανό ότι εάν δεν υπάρξει καμία συμφωνία μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, θα δούμε μια κίνηση προς τα capital controls την Δευτέρα”.
Σύμφωνα με την JP Morgan, μόλις επιβληθούν capital controls, η Ελλάδα δεν έχει κίνητρο να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών του επίσημου τομέα. Όσο η επιβολή των capital controls θα σηματοδοτεί ένα βήμα αλλαγής στην κρίση, είναι επίσης πιθανό ότι θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για ένα αδιέξοδο μεταξύ των δύο πλευρών που θα μπορούσε να επιμείνει για κάποιο καιρό.
“Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα οι επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες θα μεταφραστούν σε αλλαγή της πολιτικής στάσης στην Ελλάδα”.
Επίσης, τονίζει ότι υπάρχουν αρκετά κοινοβούλια που θα πρέπει να υποστηρίξουν μια παράταση του ελληνικού προγράμματος, και οι λεπτομέρειες είναι λίγο διαφορετικές εάν προχωρήσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα.
Όπως επισημαίνει, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Εσθονία, πλην της γερμανικής βουλής, θα χρειαστεί επίσης να φέρουν τη συμφωνία στα κοινοβούλιά τους για επικύρωση.
Dael News
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.