Με πτώση σχεδόν 2% στο ευρώ και “βουτιά” στις τιμές των μετοχών “υποδέχθηκαν” οι ασιατικές αγορές τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για ενδεχόμενο ευρύτερο πλήγμα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 

Στην Κίνα, το αρχικό ράλι μετά την απόφαση-έκπληξη της κεντρικής τράπεζας της χώρας για επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, έδωσε γρήγορα τη θέση του σε σημαντική πτώση, καθώς δεν ήταν αρκετό για να πείσει τους επενδυτές να επιστρέψουν στις αγορές.

 

Το ευρώ υποχώρησε έως τα 1,0955 δολάρια -σε χαμηλό μηνός- για να σταθεροποιηθεί λίγο αργότερα στα γύρω στα 1,010 δολάρια, και κατά 3% έναντι του γεν στα 133,8 γεν (χαμηλό πέντε εβδομάδων), ενώ ο χρυσός ενισχύονταν έως τα 1.185,2 δολάρια η ουγκιά.

 

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού υποχωρεί κατά 1,03%, ενώ απώλειες 2,8% καταγράφει ο δείκτης Nikkei του Τόκιο στις 20.113 μονάδες. Νέα “βουτιά” 5,45% για τον Shanghai Composite στις 3.964 μονάδες και 5,4% για τον CSI στις 4.102 μονάδες, ενώ πτώση 2,68% σημειώνει ο δείκτης Hang Seng στις 25.949 μονάδες, 2,21% ο ASX στις 5.414 μονάδες και 1,56% ο δείκτης Kospi στις 2.058 μονάδες.

 

Καθησυχάζει ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών

 

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Taro Aso, δήλωσε σήμερα πως δεν νομίζει ότι η πτώση των ιαπωνικών μετοχών θα διευρυνθεί ή ότι το γεν θα αυξηθεί ξαφνικά, λόγω των αναταράξεων που προκαλεί η ελληνική κρίση. Κατά τον ίδιο, αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη η επίπτωση στις αγορές θα μπορούσε να είναι μεγάλη, αλλά όχι τόσο μεγάλη αν η Αθήνα χρεοκοπήσει εντός ευρωζώνης.

 

Πάντως, οι εξελίξεις στην Ελλάδα και η μέχρι τώρα αντίδραση των ασιατικών χρηματιστηριακών αγορών δεν έχουν θέσει σε συναγερμό την Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της, δεν εξετάζει ακόμα την παροχή έκτακτης ρευστότητας.

 

Οι φόβοι των αναλυτών

 

Αναταραχές στις αγορές ομολόγων αλλά και μετοχών της ευρωπεριφέρειας καθώς κλιμακώνεται το αδιέξοδο με την Ελλάδα βλέπουν πολλοί αναλυτές. 

 

Για «καθησυχασμό» των επενδυτών τις προηγούμενες εβδομάδες κάνει λόγο ο John Porter της AXA Investment Management. Ο ίδιος σημειώνει ότι οι επενδυτές έχουν ποντάρει είτε στο ενδεχόμενο συμφωνίας της Αθήνας με τους δανειστές, είτε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα έχει διευρυμένες επιπτώσεις.

 

«Τα ομόλογα των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης είναι αποτιμημένα “για έναν τέλειο κόσμο”, σχολίασε.

 

Οι χρηματαγορές οδεύουν αδιαμφισβήτητα για μια ακόμη εβδομάδα μεταβλητότητας, τουλάχιστον στην αρχή, που θα χαρακτηρίζεται από στροφή στην ασφάλεια και την αποφυγή ρίσκου”, λέει ο Jan von Gerich, κορυφαίος οικονομολόγος της Nordea Bank. 

 

ΟΟΣΑ: Οι αγορές δεν είναι έτοιμες για ένα Grexit

 

Η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Κάθριν Μαν, εξέφρασε την Κυριακή την εκτίμηση, σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ότι οι “αγορές δεν είναι έτοιμες” για μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

 

Για την Μαν “είναι σημαντικό να βρεθεί μια λύση για αυτήν την κατάσταση”. “Η ανάκαμψη στην Ευρώπη είναι ακόμη εύθραυστη και επομένως εξαρτάται από κάθε κατάσταση που ενέχει έναν κίνδυνο. Προκειμένου να την παγιώσουμε (την ανάκαμψη) πρέπει να άρουμε κάθε αβεβαιότητα” τόνισε η ίδια.

 

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι προετοιμασμένες για τα χειρότερα, δηλαδή μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η Μαν απάντησε ότι “εδώ και κάποιο καιρό, συμπεριφέρονται σα να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος, σαν ο πληθωρισμός ή η μεταβλητότητα (των ξένων νομισμάτων) να μη μπορούν να συμβούν”.

 

“Επομένως εάν με ρωτάτε εάν είναι έτοιμες για αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, σας απαντώ πως όχι: δεν έχουν προβλέψει, στις εκτιμήσεις τους, κανέναν κίνδυνο” υπογράμμισε η ίδια.

 

Αναταράξεις βλέπει η Deutsche Bank

 

Σημειώνεται ότι χθες, υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank, δήλωσε πως η τροπή που έχουν λάβει τα γεγονότα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τις αγορές, σημειώνοντας πως «το ερώτημα για την συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι και επισήμως ανοικτό», προσθέτει.

 

Από την προηγούμενη εβδομάδα ξένοι επενδυτικό κολοσσοί είχαν προειδοποιήσει ότι αν δεν υπάρχει deal τότε ίσως επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι. Ωστόσο αυτές οι προειδοποιήσεις δεν διεύρυναν σημαντικά τα spreads των ομολόγων του νότου.

 

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς επί παραδείγματι υποχώρησε κατά 0,16% την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Ωστόσο, η απόφαση για δημοψήφισμα μπορεί να καταστήσει τα ομόλογα του ευρωνότου λιγότερο ελκυστικά.

 

Προετοιμασία για ακραίες καταστάσεις στις αγορές συναλλάγματος

 

Για ακραίες κινήσεις στην αγορά λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα ετοιμάζονται οι online πλατφόρμες νομισματικών συναλλαγών και για τον λόγο αυτό επιβάλουν υψηλότερα margins σε μεγάλο μέρος των συναλλαγών σε ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αποτρέπουν τους traders από το να λάβουν νέες κερδοσκοπικές θέσεις.

 

Σύμφωνα με το Reuters, οι πλατφόρμες FXPro, Mayzus, Alpari και FXCM είναι μεταξύ αυτών που αυστηροποιούν τους όρους των διαπραγματεύσεων σε μια αγορά που θεωρητικά κάνει συναλλαγές όλη την ημέρα, κάθε μέρα, όμως λογικά θα πρέπει να δει αύξηση των όγκων μόνο όταν επιστρέψουν στα γραφεία τους οι ασιάτες επενδυτές και traders την Κυριακή το βράδυ.

 

«Αναλόγως της σοβαρότητας των συνθηκών στην αγορά το βράδυ της Κυριακής/πρωί Δευτέρας, έχουμε το δικαίωμα να περιορίσουμε τις συναλλαγές σε ευρώ στο κλείσιμο υφιστάμενων θέσεων μόνο», αναφέρει σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της η FXPro.

 

Η νευρικότητα αναφορικά με την Ελλάδα έρχεται μετά από μια ευρεία επανεκτίμηση των ρίσκων που έκαναν φέτος οι άλλοι μεγάλοι παίκτες μιας αγοράς που δίνει τη δυνατότητα σε απλούς πολίτες να βάλουν στοιχήματα υψηλής μόχλευσης σε κινήσεις σε διάφορα νομίσματα απλώς και μόνο μέσω εγγραφής τους σε ιστοσελίδες.

 

Αρκετοί μεγάλοι παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των FXCM, IG Index και Saxo Bank, έχασαν εκατομμύρια μέσα στην δεκάλεπτη εκτίναξη του ελβετικού φράγκου στις 15 Ιανουαρίου. Μεμονωμένοι επενδυτές που επλήγησαν από το περιστατικό αυτό, έχουν ήδη κινηθεί δικαστικά εναντίων ορισμένων πλατφορμών καθώς και αυτοί υπέστησαν απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων.

 

Εκπρόσωποι της IG και της Saxo δεν έχουν σχολιάσει ακόμα τις προετοιμασίες για τις συναλλαγές της Δευτέρας.

 

Η ιστοσελίδα financemagnates.com κάνει λόγο για αυξήσεις στις απαιτήσεις της FXCM για τα margins επί των ισοτιμιών του ευρώ έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων, ενώ αναφέρει πως και η Alpari την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε τους πελάτες της ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στους όρους των συναλλαγών στα trades ευρώ-γεν και ευρώ-δολαρίου, λόγω πιθανών αναταράξεων στην αγορά.

 

euro2day

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.