BBG: Εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων οι ευρωπαίοι

Η Ελλάδα ψήφισε κατά της αποδοχής περισσότερης λιτότητας όπως απαιτούν οι πιστωτές, αφήνοντας τους Ευρωπαίους πιστωτές να καθορίσουν αν μπορεί η χώρα να μείνει στο ευρώ, αναφέρει το Bloomberg.

 

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αντιστρέφει τους όρους του παιχνιδιού στη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και τους άλλους πιστωτές της Ελλάδας, οι οποίοι θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν αν μια χρηματοοικονομική διάσωση της χώρας με το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ είναι ακόμη δυνατή, αναφέρει το πρακτορείο και προσθέτει: αυξάνει σημαντικά της πιθανότητες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς οι τράπεζες της χώρας ξεμένουν από χρήματα και η οικονομία οδεύει προς την κατάρρευση.

 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δείχνουν άμεσα κάποια προθυμία να συμβιβαστούν, αναφέρει το πρακτορείο. Πρώτα θέλουν να περιμένουν για να δουν τις προτάσεις που θα παρουσιάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο με γνώση της στρατηγικής για την κρίση.

 

Το ερώτημα είναι αν μπορούν να διαπραγματευτούν με μια κυβέρνηση που έχει απορρίψει τις προϋποθέσεις για παραμονή στην Ευρωζώνη, μετά την αποδοχή παρόμοιων μέτρων από την Πορτογαλία και την Ιρλανδία οι οποίες βγήκαν από τα προγράμματα διάσωσης τους, αναφέρει το πρακτορείο.

 

“Ο λογαριασμός για να διατηρηθεί η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ – χωρίς δέσμευση για μεταρρυθμίσεις – έχει μόλις αυξηθεί δυσανάλογα”, δήλωσε στο Bloomberg ο Mujtaba Rahman της Eurasia Group. “Τα γεράκια της ομάδας του ευρώ θα κερδίσουν τη συζήτηση ότι η βοήθεια θα πρέπει να δοθεί στη χώρα για να αφήσει το μπλοκ”.

 

Deal News