Συνταγογράφηση αποκλειστικά και μόνο της δραστικής ουσίας χωρίς καμία εξαίρεση, μειώσεις στις τιμές των «παλαιών» γενοσήμων και φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους και επέκταση του μέτρου του claw back (μηχανισμός επιστροφής της υπέρβασης δαπάνης από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ) και στο 2016 περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για τα προαπαιτούμενα.
Η κυβέρνηση ουσιαστικά υιοθετεί τα μέτρα που περιελάμβανε το πακέτο Γιουνκέρ, με μόνη διαφορά ότι προτείνει την παραμονή της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων αποκλειστικά από τα φαρμακεία.
Ειδικότερα, στην πρόταση αναφέρεται ότι επαναφέρεται άμεσα (από τον τρέχοντα μήνα) η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία χωρίς εξαιρέσεις. Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Απρίλιο το υπουργείο Υγείας είχε δώσει τη δυνατότητα στους γιατρούς να γράφουν στις ηλεκτρονικές συνταγές και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου που αυτοί προτείνουν όταν πρόκειται για γενόσημα ή για φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, γεγονός που είχε προκαλέσει την αντίδραση των «θεσμών».
Επιπλέον, προτείνεται η επέκταση του υφιστάμενου τρόπου τιμολόγησης των μη προστατευόμενων από πατέντα φαρμάκων και των γενοσήμων που κυκλοφόρησαν μετά το 2012 (50% και 32,5% της τιμής πατέντας αντίστοιχα) και στα παλαιότερα φάρμακα, γεγονός που θα οδηγήσει σε δραστικές μειώσεις τιμών. Σήμερα, για τα γενόσημα που κυκλοφόρησαν και τα off patent φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους πριν από το 2012 έχουν γίνει απλώς οριζόντιες μειώσεις. Παράγοντες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία ικανοποιεί πάγιο αίτημα των δανειστών, καθώς εκτιμούν ότι πολλά παλιά φθηνά φάρμακα θα αποσυρθούν από την αγορά.
Στα προτεινόμενα από την Ελλάδα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται και μείωση του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων, καθώς και επέκταση του claw back σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και φαρμακοβιομηχανίες έως και το 2016.
Με ικανοποίηση υποδέχονται οι φαρμακοποιοί την προτεινόμενη –από την κυβέρνηση– εξαίρεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα προς εφαρμογή μέτρα που προβλέπονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Εάν συμφωνήσουν οι εταίροι σε αυτήν την πρόταση, σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα θα παραμείνουν αποκλειστικά στα φαρμακεία. Τέλος, στο κείμενο της ελληνικής πρότασης, η Υγεία αναφέρεται ως ο ένας εκ των δύο τομέων –ο άλλος είναι των Δημοσίων Εργων– όπου απαιτείται αξιολόγηση του φαινομένου της διαφθοράς, με στόχο να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισής της το τέταρτο τρίμηνο του 2015.
Εν τω μεταξύ, τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι φαρμακοποιοί για να κλείσουν τις συνταγές των ασφαλισμένων περιέγραψε χθες ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνστ. Λουράντος σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας. Ο κ. Λουράντος κατήγγειλε φαρμακοθήκες και εταιρείες για ελλιπείς παραδόσεις φαρμάκων και έκανε λόγο για ελλείψεις σε αρκετά σκευάσματα, μεταξύ των οποίων οι ινσουλίνες και τα παιδικά εμβόλια. Τέλος, ζήτησε από το υπουργείο Υγείας να ελέγξει τη διακίνηση των φαρμάκων, αλλά και τις παράλληλες εξαγωγές.
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.