Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στην Ελλάδα για τουλάχιστον άλλα τρία ακόμη χρόνια, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη χθεσινή συμφωνία.

 

Σύμφωνα με τον διευθυντή επικοινωνίας Τζέρι Ράις, «Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να εργασθεί με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους για να προχωρήσει μπροστά αυτή η σημαντική προσπάθεια». Η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε το εκτελεστικό συμβούλιο από τις Βρυξέλλες χθες το πρωί για τα αποτελέσματα της συμφωνίας. Η τελευταία, όμως, θεωρείται πολύπλοκη τεχνικά και δύσκολη πολιτικά από στελέχη του διεθνούς οργανισμού, ενώ αβέβαιη είναι η αντίδραση του συμβουλίου στο αίτημα για ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Οπως γίνεται σαφές στη συμφωνία, τα κράτη-μέλη που ζητούν πρόγραμμα από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης θα πρέπει να έχουν πρόγραμμα και από το ΔΝΤ. Καθώς το τρέχον πρόγραμμα του διεθνούς οργανισμού λήγει το Μάρτιο του 2016, οι Ευρωπαίοι επέμεναν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει και νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ για να συμβαδίσει με το νέο Ευρωπαϊκό, το οποίο θα έχει τριετή διάρκεια.

 

Η συνεχιζόμενη εμπλοκή του Ταμείου ίσως αποδειχθεί δύσκολο να περάσει από το εκτελεστικό του συμβούλιο, τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα, καθώς στη συμφωνία δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη δέσμευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρά μόνο μία παρόμοια δέσμευση με εκείνη του 2012: θα γίνει αν χρειασθεί, και εφόσον η Ελλάδα ακολουθεί κανονικά το πρόγραμμα.

 

Στη συμφωνία υπάρχει βέβαια και η ιδέα να αξιοποιηθεί το ένα τέταρτο των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις, μέχρι και 12,5 δισ. ευρώ, για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Στέλεχος του Ταμείου είχε προτείνει την ιδέα για την αξιοποίηση ενός ταμείου ιδιωτικοποιήσεων για τη μείωση του χρέους ήδη από το 2012. Η μεγάλη διαφορά εκείνης της πρότασης, ωστόσο, ήταν ότι θα δινόταν στην Ελλάδα ένα σημαντικό ακόμη κίνητρο να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις: οι Ευρωπαίοι θα συμμετείχαν στην άσκηση, σβήνοντας διπλάσιο χρέος από τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων.

 

Στη χθεσινή συνεδρίαση, τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου ενημερώθηκαν τηλεφωνικώς από την κυρία Λαγκάρντ για τη συμφωνία, αλλά η σύνδεση ήταν κακή και δεν έγινε συζήτηση. Ετσι, η κυρία Λαγκάρντ άλλαξε το πρόγραμμά της και επιστρέφει άμεσα στην Ουάσιγκτον, ώστε να ενημερώσει τα μέλη του συμβουλίου από κοντά σήμερα, αν το θελήσουν.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κ, το Brussels Group ζήτησε από το ΔΝΤ μία νέα μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, η οποία να υποθέτει μεταξύ άλλων αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2015 και ένα νέο πρόγραμμα. Σύμφωνα με αυτή, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα εκτοξευθεί, καθώς το χρέος υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 82-89 δισ. ευρώ, επιδεινώνοντας τη βιωσιμότητά του. Με αυτά τα δεδομένα, και καθώς οι Ευρωπαίοι αποκλείουν το κούρεμα, η πρόταση του προσωπικού του Ταμείου είναι να παραταθούν οι λήξεις των λήξεων των δανείων στην εξηκονταετία, ώστε αυτό να απομειωθεί φυσικά.

 

Με δεδομένη την οριακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, εξάλλου, δεν προκάλεσε έκπληξη η ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης στο ΔΝΤ ότι δεν θα πληρώσει τη δόση των 500 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ που έπρεπε να πληρωθεί χθες, καθώς δεν έχει τα χρήματα. Η Αθήνα, πάντως, διαβεβαίωσε το Ταμείο ότι αυτή δεν είναι εχθρική ενέργεια και ότι θα συνεργασθεί με το Ταμείο για να λυθεί το πρόβλημμα, στο πλαίσιο και της χθεσινής συμφωνίας.

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.