Με ταχύτατες διαδικασίες θα πραγματοποιηθεί η τρίτη φάση ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, καθώς το αργότερο εντός 10 ημερών, ο ESM με την μορφή ομολόγων θα καταβάλλει στις τράπεζες 10 δισ. ευρώ με ένα μοντέλο αξιολόγησης των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
Ουσιαστικά, εφ όσον εγκριθούν από τη Βουλή τα προαπαιτούμενα και ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ο ESM θα προχωρήσει άμεσα στην ανακεφαλαιοποίηση και για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθεί το ίδιο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε και το 2013 για την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Συγκεκριμένα:
Ο ESM θα προκαταβάλλει 10 δισεκ. για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την μορφή ομολόγων.
Άμεσα θα διορίσει μέλη στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών χωρίς να αντικαταστήσει τις διοικήσεις.
Τα stress tests θα ξεκινήσουν τέλη Αυγούστου με στόχο έως τον Οκτώβριο του 2015 να έχουν ολοκληρωθεί. Με βάση τις παραδοχές στο adverse scenario που θα λάβει η ΕΚΤ θα καθοριστούν οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες.
Οι τράπεζες έχουν 23,3 δισ. κεφάλαιο με όρους Βασιλείας ΙΙΙ χωρίς τις προνομιούχες μετοχές.
Έχουν υποστεί ζημίες από τα NPLs, ενώ ο αναβαλλόμενος φόρος, τα 14 δισ., δεν θα αποτιμηθεί ακόμη αλλά θα εξεταστεί σε επόμενη φάση.
Δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια πρόβλεψη αλλά δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις.
Η ΕΚΤ άπαξ και η ύφεση για το 2015 εκτιμάται στο -3,5% με -4% και για το 2016 στο -1,8% στο δυσμενές σενάριο θα επιλέξει πιο ακραίες παραδοχές.
Ίσως τα 10 δισεκ. να μην επαρκούν αλλά αυτό θα εξακριβωθεί με τα stress tests.
Με την ολοκλήρωση των stress tests θα ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Ο ESM θα ζητήσει από τις τράπεζες να υλοποιήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με τον κλασσικό τρόπο, ενημερωτικά δελτία, γενικές συνελεύσεις.
Θα ζητηθεί από τους ιδιώτες μετόχους να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου, θα ζητήσουν π.χ. από το Fairfax της Eurobank, το Paulson στην Πειραιώς και Alpha ή το Qatar να επενδύσουν κεφάλαια.
Ότι συνέβη με τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2013 στις ελληνικές τράπεζες.
Αν οι ιδιώτες μέτοχοι συμμετάσχουν αυτό σημαίνει ότι μειώνουν τις πιθανότητες dilution – απίσχνασης, αν δεν συμμετάσχουν στις αμκ το σοκ του dilution θα είναι πολύ μεγάλο.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου προφανώς θα υλοποιηθούν σε τιμές πολύ χαμηλές, οπότε είναι πολύ πιθανό να δούμε νέα reverse split στις μετοχές των τραπεζών.
Αν συμμετάσχουν οι ιδιώτες θα είναι θετική εξέλιξη αλλά δεν αποτελεί βασικό σενάριο.
Αν καλύψει πλήρως τις ΑΜΚ ο ESM και υπάρξει αντιστοίχηση μεταξύ των 10 δισεκ. που θα επενδύσει άμεσα με τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν με τα stress tests, θα υποστούν ακραίο dilution οι ιδιώτες μέτοχοι, κοινώς θα καταστραφούν.
Το ΤΧΣ το οποίο ελέγχει το 55% των τραπεζών και οι ιδιώτες των 45% των 4 συστημικών τραπεζών θα υποστούν ακραία απίσχναση.
Ούτως ή άλλως το ΤΧΣ θα υποστεί μεγάλο dilution καθώς δεν θα συμμετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι μετοχές των τραπεζών του ΤΧΣ θα εισφερθούν κατά το πιθανότερο σενάριο στο νέο Ταμείο των 50 δισεκ. για να πωληθούν.
Το ΤΧΣ θα απαξιωθεί ως Ταμείο, ωστόσο υπάρχουν κάποια σχέδια για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει.
Το ΤΧΣ υπάγεται στον ESM αλλά η διαφορά είναι ότι το ΤΧΣ το 2013 επένδυσε τα κεφάλαια στις τράπεζες ενώ το 2015 ο ESM απευθείας θα επενδύσει τα κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.
Για τις διοικήσεις των τραπεζών αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι δεν υπάρχει άμεσα σχέδιο αλλαγών. Με βάση πληροφορίες ο ESM θα τοποθετήσει 2 ή 3 μέλη του σε κάθε διοικητικό συμβούλιο ελληνικής τράπεζας.
Μετά τα stress tests που θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και μετά τις ΑΜΚ θα επαναξιολογηθούν οι διοικήσεις.
Για την Attica Bank, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.
Εξετάζονται δύο σενάρια, το θετικό να πωληθεί με σχέση ανταλλαγής στην Εθνική και το αρνητικό resolution.
Το σχέδιο να ανακεφαλαιοποιηθεί από τον ESM δεν είναι σαφές αν απορρίφθηκε ή όχι.
Η Attica bank χρειάζεται 434 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια ή κατά το ορθότερο ήθελε 434 εκατ. προφανώς θα χρειαστεί άλλα 200 εκατ νέα κεφάλαια.
Οι συνεταιριστικές τράπεζες χρειάζονται από 160 έως 200 εκατ. Είναι πολύ πιθανό στις συνεταιριστικές τράπεζες να υπάρξουν μαζικά resolution με εκκαθαρίσεις τραπεζών και διαχωρισμούς σε καλές και κακές τράπεζες και εν συνεχεία πώληση τους σε συστημικές.
xrimatistirio
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.