Με νέες «αναταράξεις» απειλείται ο χώρος της Δικαιοσύνης, λόγω της επικείμενης κατάθεσης του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Βάσει των προαπαιτουμένων που έχουν ζητηθεί από τους θεσμούς, ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα πρέπει να έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τις 22 του μηνός. Επί του παρόντος το περιεχόμενό του παραμένει άγνωστο, γεγονός που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στο δικηγορικό σώμα, το οποίο ζητεί μετ’ επιτάσεως τις τελευταίες ημέρες να ενημερωθεί για το νομοσχέδιο που, ως διαφαίνεται, θα εισαχθεί με διαδικασίες-εξπρές στη Βουλή.
Αύριο συγκαλείται εκτάκτως, επί τούτου, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας υπό τον πρόεδρό της Βασίλη Αλεξανδρή, ο οποίος επισημαίνει στην «Κ» ότι το Δικηγορικό Σώμα «απέρριψε τον προηγούμενο Κώδικα και εμμένει στη θέση του, καθώς όχι μόνο δεν συντείνει στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα την εμποδίζει».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων διατυπώνεται η ανησυχία ότι θα επανέλθει στη Βουλή το προηγούμενο νομοσχέδιο που είχε καταθέσει ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, το οποίο είχε απορριφθεί με δημοψήφισμα των δικηγόρων σε ποσοστό 93%. Σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και δικηγόρων απετέλεσαν διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση αλλά και τους πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίες καταγγέλθηκαν από τους δικηγόρους ως ενισχυτικές προς τα προνόμια των τραπεζών και επιβαρυντικές ως προς τα δικαιώματα των πολιτών. Στο πλευρό των δικηγόρων είχαν ταχθεί και οι δικαστικές ενώσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το δικηγορικό σώμα απείχε από τα καθήκοντά του πανελλαδικά επί 22 ημέρες και οι κινητοποιήσεις έληξαν με την κήρυξη των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου.
Ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, επί του παρόντος τηρεί «σιγήν ιχθύος» για το περιεχόμενο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ωστόσο, ο ίδιος στις 18 Μαΐου του 2015 συγκρότησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον αρεοπαγίτη Δημήτρη Κράνη με αντικείμενο την αναμόρφωσή του. Καταληκτική ημερομηνία για τις εργασίες της επιτροπής ήταν η 30ή Ιουνίου 2015.
Στις εργασίες αυτής της επιτροπής είχαν συμμετάσχει και εκπρόσωποι των δικηγόρων.
Στην ανακοίνωσή της η Ολομέλεια των προέδρων ζητεί να κατατεθεί από την κυβέρνηση αυτό το σχέδιο νόμου με το οποίο, όπως επισημαίνουν, «επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης, προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών και διασφαλίζονται συνθήκες δίκαιης δίκης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ψήφιση των Κωδίκων από τη Βουλή ακολουθείται ειδική διαδικασία, η οποία προβλέπει ότι ψηφίζονται σε μία συνεδρίαση στο σύνολό τους και όχι κατ’ άρθρο, όπως συμβαίνει με τα άλλα νομοσχέδια.
ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ AΠΟ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.