Παρά το γεγονός ότι η έγκριση των προαπαιτούμενων στην ελληνική Βουλή απομάκρυνε τον κίνδυνο της άμεσης χρεοκοπίας, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα, σύμφωνα με οίκο αξιολόγησης Moodys.
Όπως αναφέρει ο οίκος η δημοσιονομική δυναμική της χώρας είναι πάρα πολύ μικρή, καθιστώντας αβέβαιη τη δυνατότητα μείωσης του χρέους.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Moodys, η έγκριση των προαπαιτούμενων αποτρέπει την άμεση άτακτη χρεοκοπία και τις δυνατότητες εξόδου από την ευρωζώνη, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι, καθώς οι θεσμοί αδυνατούν να στηρίξουν την εφαρμογή μιας συμφωνίας, ενώ έντονος είναι ένας ουσιαστικός πολιτικός σκεπτικισμός σχετικά με τους όρους διάσωσης.
Η ψηφοφορία θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την ελληνική κυβέρνηση να λάβει την απαραίτητη ρευστότητα, προκειμένου να καλύψει τις επερχόμενες μεγάλες υποχρεώσεις των εξωτερικών πληρωμών για τουλάχιστον τον επόμενο μήνα.
Στο μεταξύ, σημαντική αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά την ικανότητα της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της να καταλήξουν σε τελική συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα.
Ακόμα και αν βρεθεί μια συμφωνία, αν κρίνουμε από τα πρόσφατα γεγονότα και τα βαθιά οικονομικά προβλήματα και τις διαιρέσεις μέσα στην κοινωνία, είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν οι ελληνικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν τους τεθέντες στόχους και να συμμορφωθούν με τους όρους των πιστωτών της.
Η δημοσιονομική δυναμική της ελληνικής οικονομίας κρίνεται «χαμηλή», λόγω του υψηλού χρέους, το οποίο ανήλθε σε περίπου 177% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014.
Επιπλέον, η δυνατότητα να βελτιωθεί ουσιαστικά η τάση του χρέους για τα επόμενα 3-5 χρόνια είναι εξαιρετικά αβέβαιη, δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας που θα μπορούσαν να τονώσουν την ανάπτυξη σήμερα παρεμποδίζονται από τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται σημαντική υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τους τελευταίους έξι μήνες, ακόμη και με ένα πρόγραμμα υποστήριξης σε ισχύ.
Η Moodys αναμένει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να αυξηθεί στο 40-45% από το 35% τον Δεκέμβριο του 2014.
Δεδομένου ότι τα σημερινά επίπεδα προβλέψεων είναι αδύναμα, υψηλότερες προβλέψεις είναι πιθανόν να αυξήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο φερεγγυότητας για τις τράπεζες.
xrimatistirio
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.