Παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ είχε ζητήσει την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης για να επιστρέψει η Αποστολή του στην Αθήνα και η έγκριση δόθηκε αμέσως, εν τούτοις σημειώθηκε εμπλοκή, που «πάγωσε» την αναχώρηση των αξιωματούχων του Ταμείου.

 

Η ελληνική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα και δεν έστειλε επιστολή στη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία να ζητεί την επιστροφή των στελεχών του Ταμείου στην ελληνική κυβέρνηση. Μετά την εμπλοκή, η επιστολή αναμένεται να σταλεί σήμερα.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την έγκριση της άφιξης της Αποστολής από τον Ελληνα αντιπρόσωπο στο Ταμείο, το ΔΝΤ είχε ενημερώσει ότι τα στελέχη του θα αναχωρούσαν σήμερα Παρασκευή για την Αθήνα.

 

Απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους», ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις, δήλωσε ότι «δεν έχει ημερομηνία για την επιστροφή (της Αποστολής του ΔΝΤ). Είναι μια κατάσταση, είπε, που κινείται γρήγορα και είναι ρευστή. Δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρισθεί τα τυπικά (modalities) και ο τρόπος με τον οποίο θα εμπλακούμε», τόνισε.

 

Πηγή δήλωσε στο «Ε» ότι τα τυπικά -τα modalities, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου- είναι την ίδια στιγμή και σημαντικά.

 

Ο βασικός λόγος της εμπλοκής αφορά το αίτημα του κ. Πολ Τόμσεν προς την ελληνική κυβέρνηση για να στείλει ειδική επιστολή και ειδική πρόσκληση προς την κ. Λαγκάρντ, στην οποία να αναφέρεται ότι η Αθήνα ζητεί την επάνοδο του Ταμείου. «Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε μία γενική επιστολή σε όλους τους Θεσμούς, και αυτό δεν τους άρεσε καθόλου», πληροφορήθηκε το «Ε». Μετά την εμπλοκή, η ελληνική κυβέρνηση αναμένeται να στείλει σήμερα την επιστολή με το σωστό περιεχόμενο, όπως τονίστηκε.

 

Ο δεύτερος λόγος είναι η απόφαση του Ταμείου να έχει συναντήσεις με τους υπουργούς και όλους τους αρμοδίους για το Πρόγραμμα. Στο ΔΝΤ λένε ότι «πρέπει να μιλούμε με όσους θα αναλάβουν την υλοποίηση του Προγράμματος».

 

Σύμφωνα με την πηγή, το Ταμείο ζητά και νέα προαπαιτούμενα, αλλά αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από το ΔΝΤ.

 

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι πριν απ’ όλα πρέπει να ολοκληρωθεί η εργασία των τεχνικών ομάδων του Ταμείου και στη συνέχεια να ληφθούν οι σοβαρές αποφάσεις για τον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα. Απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» είπε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στην διαδικασία και «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα».

 

Υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις για την Ελλάδα και το Πρόγραμμα, αλλά και για την εμπλοκή του ΔΝΤ στο μηχανισμό του ESM. Για να υπάρχει νέο ελληνικό πρόγραμμα από το Ταμείο, είπε ο κ. Ράις, πρέπει να υπάρχει αίτημα από την ελληνική πλευρά. Τόνισε:

 

Προς το παρόν δεν έχουμε αίτημα (από την Ελλάδα). Για να υπάρχει συμμετοχή του Ταμείου, τόνισε, θα πρέπει να προχωρήσουν και να εφαρμοσθούν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και να διασφαλιστεί η επάρκεια χρηματοδότησης και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους.

 

Προκαλεί εντύπωση πάντως η αναφορά ότι δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος εμπλοκής του Ταμείου στο ελληνικό Πρόγραμμα. Σύμφωνα με την πηγή, το ΔΝΤ απαιτεί δέσμευση των Ευρωπαίων για την αναδιάρθρωση του χρέους.

 

Ο εκπρόσωπος διέψευσε ότι έγινε συζήτηση για το θέμα του Grexit στο Δ.Σ. του ΔΝΤ και ξεκαθάρισε ότι βασική παραδοχή του Ταμείου ήταν πάντα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.

 

Ο κ. Ράις τόνισε ότι «η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για να είναι αποτελεσματικό πρόγραμμα. Θα πρέπει να υπάρξει μια συμπαγής δέσμευση για το χρέος. Έχουμε παρουσιάσει τις επιλογές που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν. Οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν για το πώς θα γίνει», υπογράμμισε.

 

Ο κ. Ράις διέψευσε τέλος ότι η ελληνική κυβέρνηση απαίτησε την εκδίωξη του πρώην επικεφαλής της Αποστολής Ρίσι Γκογιάλ και επιβεβαίωσε πως η Ντέλια Βελκουλέσκου θα τον αντικαταστήσει.

 

m ignatiou

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.