Αντιμέτωπος με διαφωνίες ευρείας κλίμακας στο κόμμα και την κοινοβουλευτική του ομάδα και ενόψει δύσκολων συνομιλιών με τους δανειστές για ένα νέο τριετούς διάρκειας δανειακό πρόγραμμα για τη χώρα, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει το πολιτικό αφήγημα που θα οδηγήσει αυτόν και την κυβέρνησή του σε μια επόμενη (και ξεκάθαρη πολιτικά) μέρα μέσα από την ανανέωση της λαϊκής εντολής.

 
Η πορεία προς το πολιτικό ξέφωτο που αναζητεί ο πρωθυπουργός περνά από: την ολοκλήρωση της ψήφισης των προαπαιτούμενων μέτρων, την ολοκλήρωση της Συμφωνίας με τους δανειστές για το νέο δάνειο (και μνημόνιο κατανόησης), το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών μεταξύ «κομματικού και κοινωνικού» ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις καταστατικές διαδικασίες οι οποίες οδηγούν τελικά το κόμμα σε συνέδριο. 

 
Η «νέα» μάχη
 
Εν τω μεταξύ και κατά τη διάρκεια αυτής της πολιτικά κοπιαστικής πορείας η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να οικοδομήσει ένα έργο που να εμπνέει την κοινωνία και να δικαιώνει κάποια από τα αριστερά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς φαίνεται να είναι αυτό ακριβώς το έργο στο οποίο επενδύει η κυβέρνηση για να το χρησιμοποιήσει ως βατήρα που θα τη βοηθήσει να διατηρήσει το προβάδισμα σε μια εκλογική αναμέτρηση.
 
Σ’ αυτήν τη «νέα μάχη» κατά της διαφθοράς φαίνεται πως θα συγκεντρώσει η κυβέρνηση τις δυνάμεις της μετά την οδυνηρή συνθηκολόγησή της στον «πόλεμο» κατά των δανειστών. 
 
Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια διαφυγής είτε για μια επιχείρηση συσπείρωσης στο τραυματισμένο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ο πόλεμος κατά της διαφθοράς αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη παθογένεια του ελληνικού πολιτικού/οικονομικού συστήματος και η αντιμετώπισή της μία από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
 
Αιχμή του δόρατος σ’ αυτήν τη νέα μάχη φαίνεται πως θα είναι οι έρευνες και οι φάκελοι για θέματα διαφθοράς που διαχειρίζεται ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Νικολούδης. Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση επιχειρεί:

να αρχίσει το ξετύλιγμα του κουβαριού μιας σειράς σκανδαλωδών υποθέσεων, να επιβεβαιώσει στους δανειστές την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει το φαινόμενο και τα ισχυρά συμφέροντα που το καλλιέργησαν και το εκμεταλλεύτηκαν, να εκτονώσει το λαϊκό αίσθημα που αντιλαμβάνεται ότι για μια ακόμη φορά τα «σπασμένα» του τρίτου μνημονίου καλούνται να πληρώσουν τα γνωστά «υποζύγια».

 
Μηνύματα εντός – εκτός
 
Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση θέλει να στείλει μηνύματα τόσο στην ελληνική κοινωνία ότι επιχειρεί να απαλύνει τις δυσκολίες και τα επαχθή μέτρα του τρίτου μνημονίου όσο και στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της για πάταξη της διαφθοράς και τη δημιουργία ενός εκσυγχρονισμένου ευρωπαϊκού κράτους.
 
Το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας έγινε με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Δευτέρα με τη συμμετοχή των Νικολούδη, Παπαγγελόπουλου, Αλεξιάδη και Πολάκη. Εκεί ο πρωθυπουργός ζήτησε όλοι οι ώριμοι και ολοκληρωμένοι φάκελοι που αφορούν σε θέματα διαφθοράς και διαπλοκής να σταλούν στους εισαγγελείς και να ξεκινήσει η διαδικασία των διώξεων.
 
Τα αποτελέσματα αυτής της σύσκεψης ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται καθώς: προωθήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος στον εισαγγελέα ο φάκελος της Αγροτικής Τράπεζας και των δανείων που φέρεται να χορήγησε δίχως επαρκείς εξασφαλίσεις δημιουργώντας τη βάσιμη υποψία ότι πρόκειται για εξυπηρετήσεις ημετέρων των κυβερνήσεων της χώρας μεταξύ του 2000-2009, ασκήθηκε ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σε πρώην τραπεζίτη, ακούγονται, τις τελευταίες ώρες, έντονες φήμες για σύλληψη «μεγατόνων» που αφορά σε μεγάλο παράγοντα της οικονομικής ζωής της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες θα ενταθούν οι νομικές διαδικασίες και πιθανότατα θα προκύψουν συλλήψεις προσώπων που εμπλέκονται στις υποθέσεις των 1.300 δανείων και άλλων υποθέσεων της ΑΤΕ που ήδη έχουν σταλεί στους αρμόδιους εισαγγελείς για να ασκήσουν διώξεις. Πρόκειται για μεγάλα ονόματα της επιχειρηματικής κοινότητας τα οποία – σύμφωνα με τις κατηγορίες – επωφελήθηκαν, πήραν δάνεια και δεν τα επέστρεψαν, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
«Πεδία μάχης»
 
Για την επιμελή και αποτελεσματική μάχη κατά της διαφθοράς κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Δευτέρα μοιράστηκαν και οι αρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων, καθώς ο όγκος των φακέλων που έχουν ανοίξει είναι σύμφωνα με πληροφορίες 20.000! Στο πλαίσιο αυτής της οργάνωσης οι υποθέσεις «μοιράζονται» ως εξής: ο κ. Νικολούδης έχει αναλάβει τις υποθέσεις διαφθοράς, λαθρεμπορίας καυσίμων και καπνού, τις κομπίνες και τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και άλλων προμηθειών των νοσοκομείων από τις φαρμακευτικές εταιρείες καθώς και υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από την πορνεία, ο κ. Παπαγγελόπουλος πήρε όλες τις υποθέσεις των δημοσίων έργων και των τεχνικών εταιρειών, ο κ. Αλεξιάδης την πάταξη της φοροδιαφυγής.

 
Αίτημα και ανάγκη
 

Εκτός από τις αρμοδιότητες, στην εν λόγω σύσκεψη καταρτίστηκε και το χρονοδιάγραμμα για το «άνοιγμα» των υποθέσεων κατά τομέα. Ήδη το πρώτο «χτύπημα» δόθηκε με την υπόθεση της Αγροτικής Τράπεζας και σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν τα δημόσια έργα και οι φαρμακευτικές εταιρείες.
 
Η βασική κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι τεχνικές εταιρείες είναι οι υπερτιμολογήσεις στην κατασκευή των έργων, οι οποίες στον τομέα της οδοποιίας είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και εφτά φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρώπης.
 
Το πώς και αν θα προχωρήσει αποτελεσματικά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αναζήτηση μιας πολιτικής διεξόδου, η οποία εκτός των άλλων θα αποκαταστήσει και την κοινοβουλευτική ισορροπία με διακριτούς ρόλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, εξαρτάται, σε τελική ανάλυση από τους δανειστές οι οποίοι θα καθορίσουν, τελικά, και τους όρους της νέας δανειακής συμφωνίας. 
 
Από αυτούς, τους δανειστές, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και τα περιθώρια των κινήσεων και επιλογών του πρωθυπουργού για το ξεκαθάρισμα του εσωτερικού πολιτικού τοπίου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μάχη κατά της διαφθοράς παραμένει αίτημα και ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας που αν δοθεί και κερδηθεί θα συμβάλει αποφασιστικά στην αλλαγή της φυσιογνωμίας της χώρας.

 

ΤΟ PONTIKI

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.