Συνέχεια στην ύφεση έως και το β τρίμηνο του 2016 περιμένει η Eurobank, ενώ στο βαθμό που οι εκτιμήσεις της μελέτης αποδειχθούν ακριβείς, η συνέχιση της ύφεσης του 2015 στο επόμενο έτος θα προσεγγίσει (και ενδεχόμενος υπερβεί) τις -2 ποσοστιαίες μονάδες.

Ειδικότερα, μελέτη της Eurobank κάνει λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 0,6% το β τρίμηνο του έτους σε σχέση με το α τρίμηνο, με αντικείμενο τον υπολογισμό του ελληνικού ΑΕΠ σε πραγματικό χρόνο και την προκαταρκτική εκτίμηση της υφεσιακής επίπτωσης των νέων δημοσιονομικών μέτρων. Παράλληλα, οι αναλυτές της Eurobank κάνουν λόγο για ρυθμό ετήσιας μεταβολής (σε σύγκριση με το β τρίμηνο του 2014) στο -0,5%.
 

Επίσης, όπως αναφέρεται, οι βραχυπρόθεσμες (προκαταρκτικές) προβλέψεις της εν λόγω μελέτης για το β, γ και δ τρίμηνο του έτους υποδηλώνουν επιδείνωση της εγχώριας οικονομικής ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του 2015 με το προβλεπόμενο ρυθμό συρρίκνωσης του πραγματικού ΑΕΠ για το σύνολο του έτους να διαμορφώνεται σε 2,05% έναντι αύξησης 0,77% το 2014. Σημειώνεται δε ότι η αναθεωρημένη προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας το 2015 διαμορφώνεται μεταξύ -2% και -4% (“Greece – request for stability support in the form of an ESM loan”, EC, 10 July, 2015).
 

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις που παρουσιάζονται στη μελέτη θα πρέπει να θεωρηθούν αυστηρά προκαταρκτικές καθώς: α) σημαντικός αριθμός μακροοικονομικών στοιχείων που αντιστοιχούν στο β΄ τρίμηνο του έτους αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες εβδομάδες, και β) η τρέχουσα συγκυρία χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα υψηλό βαθμό αβεβαιότητας. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της χώρας για την παροχή ενός νέου προγράμματος χρηματοδότησης, οι υφιστάμενοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και τα νέα μέτρα λιτότητας αποτελούν (και θα συνεχίσουν να αποτελούν για κάποιο διάστημα) τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για την επιδείνωση του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος.
 

Ως εκ τούτου όπως σημειώνει η μελέτη της Eurobank, η επιτυχής ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, η ταχεία εμπέδωση συνθηκών σταθερότητας στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η αξιοποίηση του συμφωνηθέντος πακέτου (έως 35 δισ. ευρώ) στήριξης της ελληνικής οικονομίας με ευρωπαϊκά κεφάλαια θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικούς μοχλούς ανάσχεσης του νέου υφεσιακού φαινομένου.

 

xrimatistirio

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.