Ξεκινούν σήμερα το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι “πολιτικές” διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το “κουαρτέτο” των δανειστών.
Παράλληλα οριστικοποιείται το πρόγραμμα των επαφών που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, με την κυβέρνηση να ζητά συμφωνία το ταχύτερο δυνατό καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανάγκη εύρεσης ρευστότητας αλλά και διαχείρισης των εσωκομματικών της προβλημάτων.
Στην πρώτη συνάντηση οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης περιμένουν ουσιαστικά να δουν σε πρώτο πρόσωπο τις προθέσεις των δανειστών, έχοντας ήδη ως “πρόγευση” όσα έχουν αποτυπωθεί στις 4ήμερες “τεχνικές” διαβουλεύσεις που παράλληλα συνεχίζονται.
Το πρώτο και μεγαλύτερο “αγκάθι” είναι το νέο πακέτο με προαπαιτούμενα που ζητείται πριν έρθει η επόμενη εκταμίευση, με την ελληνική πλευρά να κάνει συνεχώς σαφές ότι τα περί νέων προαπαιτούμενων δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής [12/07/2015], ούτε από τις επιστολές του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου προς ESM, ούτε από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς.
Στην “παλέτα” με τα προαπαιτούμενα που θέτουν οι δανειστές μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
– Μέτρα που δεν υπάρχουν “ρητά” στη συμφωνία όπως οι παρεμβάσεις στους αγρότες και στο ασφαλιστικό (πρόωρες, μηδενική ρήτρα στις επικουρικές).
– Δεσμεύσεις της συμφωνίας όπως οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, η αντιστάθμιση των αποφάσεων του ΣτΕ για το συνταξιοδοτικό με ισοδύναμα μέτρα, η αναστροφή/αντιστάθμιση μονομερών ενεργειών (100 δόσεις, προσλήψεις στο δημόσιο) και η αποπολιτικοποίηση του δημοσίου.
– “Υπόλοιπα” της απόφασης του Eurogroup, όπως η ενίσχυση του δημοσιονομικού συμβουλίου και το πάγωμα της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Στον… προκρούστη έκτακτη εισφορά – φόροι υπέρ τρίτων
Υπάρχουν όμως και άλλες απαιτήσεις. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες ότι οι θεσμοί ζητούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, καθώς, εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή. Έκαναν σαφέστατη την αντίθεση της ελληνικής πλευράς οι ίδιες πηγές αναφέροντας ότι η υψηλή φορολόγηση είναι πολιτική απόφαση και αφορά στην ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας.
Επίσης, προαναγγέλλεται από πηγές του ΥΠΟΙΚ ότι ξεκινά η διαβούλευση για τα εργασιακά με στόχο έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ειδική συνάντηση έλαβε χώρα χθες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και για τις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων, ενώ μελετάται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων (πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι έχει καταργηθεί ήδη σε 103 περιπτώσεις η υποχρεωτική έκδοση άδειας λειτουργίας).
Σημειώνεται ότι το τέλος χρόνου για τα τεχνικά κλιμάκια είχε προσδιοριστεί από κυβερνητικές πηγές για σήμερα Παρασκευή (με πιθανά κάποια ραντεβού το σαββατοκύριακο) για να παραδώσουν πλήρως τις σκυτάλες στους “επικεφαλής” προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.
Της Δήμητρας Καδδά από Capital
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.