Επαναφέρουν στο τραπέζι τον αλγόριθμο που είχαν προτείνει το 2010.

 

Τον ίδιο αλγόριθμο αύξησης των ορίων ηλικίας που είχαν θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και το 2010 προσπαθούν να επιβάλλουν οι δανειστές ώστε από την 1/1/2022, το όριο ηλικίας στη σύνταξη να καθορίζεται για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους στο 67ο έτος. 

 

Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος επιβαρύνει περισσότερο έως και 15,5 χρόνια τις μικρότερες ηλικίες, απαγορεύοντας ουσιαστικά τη συνταξιοδότηση των πενηντάρηδων και των πενηνταπεντάρηδων ενώ θίγει λιγότερο τους άνω των 58 οι οποίοι υποχρεώνονται να εργασθούν επιπλέον από 6 μήνες έως και 7 χρόνια.   

 

Στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως οι μητέρες ανηλίκων που μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη 50 ετών.
 

Έτσι, μια μητέρα που γίνεται 50 το 2016 θα επιβαρυνθεί  με 8 χρόνια επιπλέον εργασίας και θα βγει στην σύνταξη το 2024. Το 2017 οι 50άρηδες θα επιβαρυνθούν με 9,5 χρόνια επιπλέον εργασίας και θα βγουν στην σύνταξη το 2026. 
 

Το παράδειγμα που χρησιμοποίησαν οι ίδιοι οι δανειστές για να εξηγήσουν την κλιμακωτή αύξηση των ορίων κατά την μεταβατική περίοδο, στους πίνακες που έδωσαν στην ηγεσία του υπουργείου εργασίας αναφέρεται σε έναν ασφαλισμένο ο οποίος με το ισχύον καθεστώς μπορεί να βγει στη σύνταξη το 2017 σε ηλικία 55 ετών ενώ με το νέο καθεστώς θα χρειάζεται επιπλέον 4,5 έτη και θα βγει στη σύνταξη το 2021 σε ηλικία 59,5 ετών. 
 

Πάντως στη διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά προσπαθεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση , με μικρότερη και σταδιακότερη  επιβάρυνση.
 

Εκτός από την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και την αύξηση της παρακράτησης των εισφορών υπέρ ασθενείας, μια σειρά διατάξεων – που έχουν ψηφιστεί ως προαπαιτούμενα – θα εξειδικευτούν με εγκυκλίους το επόμενο διάστημα. Οι σημαντικότερες που θα επιφέρουν δραματική απώλεια εισοδήματος είναι:
 

– Ο περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης στα κατώτατα όρια συντάξεων και καταβολή της μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους των ασφαλισμένων. Η διάταξη δεν εξαιρεί τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε συντάξεις της τάξης των 65 ευρώ μηνιαίως. Οι δανειστές υπενθύμισαν ότι η διάταξη πρέπει να επεκταθεί και στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα. 
 

– Θα παγώσουν οι κατώτατες συντάξεις στα επίπεδα του 2015 (αφού μειωθούν;) έως το 2021.
 

–  Θα αυξηθούν σταδιακά, φθάνοντας σε τριπλάσιο ύψος, οι εισφορές των αγροτών και των ναυτικών.
 

– Αλλαγές θα προωθηθούν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ που θα επιφέρουν μειώσεις συντάξεων (εισφορές στα επίπεδα του ΙΚΑ και αντίστοιχη μείωση παροχών) με στενότερη σύνδεση εισφορών-παροχών 
 

– Αναδρομική εφαρμογή του νόμου 3863/2010 που προβλέπει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με άξονα τη βασική εγγυημένη σύνταξη των 360 ευρώ. Η διάταξη θα ισχύσει και για όσους  έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την  01-01-2015. Υπενθυμίζουμε ότι η βασική εγγυημένη σύνταξη  είχε οριστεί στα 360 ευρώ με βάση τις τιμές του δείκτη καταναλωτή, το ΑΕΠ και άλλα μεγέθη που ίσχυαν το 2010. Είναι σαφές ότι η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών  θα οδηγήσει σε μείωση του εγγυημένου ποσού σύνταξης μετά το 2016 .
 

 -Κάλυψη δημοσιονομικού κενού από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για τις μειώσεις στις συντάξεις του 2012.
 

– Πάντως οι δανειστές σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαμηνύσει στο υπουργείο εργασίας ότι θεωρούν μονομερή ενέργεια τη διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή η οποία επαναχορηγεί τις «κομμένες» συντάξεις του ΟΓΑ σε 25.000 υπερήλικες ανασφάλιστους άνω των 65 ετών.

 

Μαίρη Λαμπαδίτη από Protothema

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.