Σφοδρή επιδείνωση καταγράφει τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, για πέμπτο κατά σειρά μήνα, κινούμενος στις 81,3 μονάδες (από 90,7 τον Ιούνιο), σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Μάλιστα σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αυτή είναι η χαμηλότερη επίδοση του δείκτη από τον Οκτώβριο του 2012. 

Η αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της έντονης επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους τομείς, αλλά και της νέας, σημαντικής υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. 
 

Όπως είχε προβλεφθεί και στο προηγούμενο δελτίο του ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα των δυσμενών και ακραίων οικονομικών εξελίξεων που ακολούθησαν μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου, της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα και της διευρυμένης πολιτικής αβεβαιότητας. Η πραγματική επίδραση των κεφαλαιακών ελέγχων – που είναι γεγονός πρωτόγνωρο για τη σύγχρονη ελληνική οικονομία – δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί σήμερα, καθώς είναι ένα φαινόμενο που ακόμα εξελίσσεται. Είναι βέβαιο όμως ότι προστίθεται επιβαρυντικά σε μια ήδη συρρικνούμενη οικονομική δραστηριότητα και οδηγεί σε εμβάθυνση της ύφεσης και γενικότερα της κρίσης. 
 

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, είναι αυτονόητο ότι η αναστροφή της αρνητικής πορείας των προσδοκιών, ως ένα πρώτο βήμα για τη στροφή προς την ανάπτυξη, προϋποθέτει δραστικές κινήσεις σταθεροποίησης σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και της πολιτικής.
 

Ειδικότερα:
 

– Στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνονται αισθητά, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να περιορίζονται.
 

– Στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα, αλλά και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση εντείνονται, ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων επιδεινώνονται σημαντικά.
 

– Στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κινούνται πτωτικά, όπως και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα παρουσιάζει μικρή αποκλιμάκωση.
 

– Στις κατασκευές, καταγράφεται επιδείνωση στις προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, αλλά και πιο δυσμενείς προβλέψεις σε όρους απασχόλησης.
 

– Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας, όπως και η πρόθεση για αποταμίευση, όλες επιδεινώνονται.

 

xrimatistirio

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.