Με υποσχέσεις προσπαθεί η κυβέρνηση να κλείσει το αγροτικό μέτωπο.

 

Μπορεί ο πρωθυπουργός να παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για το 2014 – 2020 και την αγροτική φορολογική πολιτική, παρά ταύτα δεν έχει παρουσιαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στους Θεσμούς. «Όπου το θέλουν και όποια ώρα θέλουν είμαστε στη διάθεσή τους. Οι εκπρόσωποι, η ομάδα που διαπραγματεύεται, είναι στη διάθεσή τους», δήλωσε σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

 

Κατά την διόλου τυχαία επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε την πρόταση που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στο κουαρτέτο σχετικά με το «καυτό» θέμα της φορολογίας των αγροτών. Η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει διάκριση αυτών που έχουν τη γεωργία ως συμπληρωματικό εισόδημα με εκείνων που αποτελεί κύριο επάγγελμα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εισόδημα 50% από αγροτικές δραστηριότητες θα φορολογούνται με 13% από 26% και προκαταβολή φόρου στο 50% και όχι 100%. Επίσης, η κυβέρνηση θα ζητήσει να ισχύσει η μείωση  30% στη φορολογία των νέων αγροτών και της προκαταβολής για τρία με πέντε έτη. Μάλιστα, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει τη φορολογία του αγρότη στο καθαρό εισόδημα και τον υπολογισμό στο κόστος εργασίας.
 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες υπάρχει διαφορετική προσέγγιση με τους Θεσμούς για τις ενισχύσεις και τη φορολόγηση. Για την ελληνική κυβέρνηση,  οι ενισχύσεις εξακολουθούν να θεωρούνται βοήθεια και ζητούν να μην υπάρχει αυτή η οριζόντια προσέγγιση. Η ελληνική πρόταση που θα παρουσιαστεί στους Θεσμούς περιλαμβάνει να καταργηθούν τα τιμολόγια αγοράς στους αγρότες, δηλαδή να αντικατασταθούν τα τιμολόγια αγοράς με τα  τιμολόγια πώλησης. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, θα υιοθετηθεί η τήρηση βιβλίου εσόδων – εξόδων, στα οποία θα μπουν μεροκάματα και αποσβέσεις. «Θέλουμε τα βιβλία εσόδων – εξόδων για εξορθολογισμό ΦΠΑ και αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής», δηλώνει στέλεχος του υπουργείου. 
 

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με την ελληνική πρόταση για φορολογική πολιτική θα υπάρξει όφελος από τη μείωση του ΦΠΑ για το κράτος περίπου 400 εκατ. ευρώ. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η αξία της  αγροτικής παραγωγής είναι πάνω από 10 δισ., ενώ από αυτά δεν δηλώνεται το ποσό των περίπου 7 δισ. ευρώ, κάτι που θα βελτιώσει η τήρηση εσόδων – εξόδων. 
 

Η ελληνική κυβέρνηση θέλησε να στείλει σαφές μήνυμα ότι η αγροτική παραγωγή αποτελεί βασικό πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας, με προστασία του αγρότη, αλλά και με ταυτόχρονες βελτιωτικές  παρεμβάσεις. 
 

Ετοιμάζονται οι εξης παρεμβάσεις:

-Θέσπιση νέων συλλογικών φορέων επαγγελματικής και συνεργατικής οργάνωσης (συνεταιρισμούς). Θα τεθεί σε διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου.

-Αμεση απόδοση των ενισχύσεων ύψους 2,4 δισ. ετησίως με την ενεργοποίηση δημόσιων λειτουργών, αναδιοργάνωση και απογραφειοποίηση διαδικασιών. Επίσης, θα ψηφιστεί -Νομοσχέδιο για τη διαχείριση των βοσκίσιμων γαιών.

-Αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων στην αγορά.

-Εντατικοποίηση ελέγχων για φοροδιαφυγή- φοροαποφυγή και παράνομες εισαγωγές, εξαγωγές 
-ενίσχυση της αλιείας μέσω του επενδυτικού προγράμματος ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ.
 

Το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για το 2014 – 2020 
 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει προς διαβούλευση στην Ε.Ε. πρόγραμμα 2,7 δισ. ευρώ που μαζί με την εθνική και ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει πόρους άνω των 6 δισ. Το πρόγραμμα αυτό, εάν αξιοποιηθεί σωστά, και εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση για την ηγεσία του υπουργείου, μπορεί να δημιουργήσει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, περισσότερες από 50,000 νέες θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει το όχημα για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα ισχυρό και βιώσιμο μοντέλο και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της υπαίθρου. 
 

Βασικές προτεραιότητες είναι: 

 

1) Η ενίσχυση της παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα, δίνοντας έμφαση στον παραμελημένο κλάδο της οικονομίας. Η ανταγωνιστικότητα όμως αυτή δεν μπορεί να στηριχθεί στη μείωση των εισοδημάτων, αλλά στην οργάνωση της παραγωγής και στην καινοτομία.
 

2) Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και της επιχειρηματικότητας, κυρίως μέσα από τα προγράμματα της Αγροτικής Ανάπτυξη.
 

3) Αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων. κτλ
 

4) Προστασία περιβάλλοντος
 

5) ενίσχυση κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές. Κίνητρα για δημιουργία θέσεων εργασίας.
 

6) Ενθάρρυνση επενδύσεων στις αγροτικές περιοχές. Για την ισόρροπη εφαρμογή αυτού του προγράμματος. Θα εκχωρήσει η κυβέρνηση πόρους και αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης πρόκειται στο σύνολό του να υλοποιηθεί στην περιφέρεια. Άνω του 30% στις ίδιες τις περιφέρειες. 

 

Ελένη Στεργίου από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.