Το dilution, η απίσχναση είναι ο βασικός φόβος, η βασική ανησυχία των ιδιωτών μετόχων ενόψει αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Ο φόβος αυτός επανέρχεται δυναμικότερα στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες καταστράφηκαν χρηματιστηριακά και αποτιμώνται στα 5,4 δισ. ευρώ ενώ διαθέτουν 345 δισ. ενεργητικό.
Οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες.
Όσο αυξάνεται το τελικό ποσό ανακεφαλαιοποίησης, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων.
Το βασικό σενάριο πάντως της Τράπεζας της Ελλάδος θέλει η ανακεφαλαιοποίηση να πραγματοποιείται εξολοκλήρου από το ΤΧΣ χωρίς προκαταβολή καθώς εγείρονται θέματα state aid (κρατικής ενίσχυσης).
Οι αυξήσεις τον Νοέμβριο θα υλοποιηθούν κανονικά και 4 συστημικές τράπεζες θα συνωστιστούν μέσα σε διάστημα 1,5 μήνα να πείσουν τους ιδιώτες επενδυτές να επενδύσουν από 9 δισ. έως 16 δισ. ευρώ. Πρακτικά αδύνατο.
Έτσι, το βασικό σενάριο θέλει, οι ελληνικές τράπεζες να κρατικοποιούνται εκ νέου.
Το ΤΧΣ, με ένα σενάριο για ποσό ανακεφαλαιοποίησης περίπου 10-11 δισ., θα βρεθεί στο 81% από 56,4% και οι ιδιώτες από 44-45% θα υποχωρήσουν στο 19%, ίσως και χαμηλότερα.
Όσο αυξάνεται το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης θα αυξάνεται το ποσοστό του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες και παρά την ιστορική προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του 2014, όπου πάνω από 250 ξένοι επενδυτές επένδυσαν 8,3 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα κρατικοποιηθούν εκ νέου μέσω του ΤΧΣ.
Πρόκειται για ξεκάθαρο πισωγύρισμα.
Αν αυτό που αποτελεί πιθανό ενδεχόμενο, καταστεί βεβαιότητα τις επόμενες εβδομάδες, ειδικά προς τα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά, δεν αποκλείουμε περαιτέρω πτώση στις τράπεζες.
Ούτως ή άλλως, για τις χρήσεις 2015 και 2016 θα εμφανίζουν ζημίες, οι ιδιώτες μέτοχοι θα έχουν υποστεί ακραίο dilution και με δανεικά κεφάλαια και δανεική ρευστότητα από κράτος και ΕΚΤ δεν μπορεί να διαμορφωθεί σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας με επίκεντρο τις τράπεζες.
xrimatistirio
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.