Ανεπαρκή θεωρεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας τη συμφωνία πιστωτών και ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ της γερμανικής Bild, στο οποίο εγείρονται τρία, εκκρεμή για το Βερολίνο, ζητήματα: ο ρόλος του ΔΝΤ, η βιωσιμότητα του χρέους και η λειτουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο ενδέχεται να ενταχθούν και οι τράπεζες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ταμπλόιντ εφημερίδας, η αγγλόφωνη αξιολόγηση της κυβέρνησης απαριθμεί τα τρία σημαντικά θέματα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν: Πρώτον, θα προσυπογράψει πλήρως το ΔΝΤ τους συμφωνηθέντες όρους του πακέτου διάσωσης; Δεύτερον, πώς μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, παρόλο που η ελάφρυνσή του θα έρθει αργότερα; Και, τρίτον, μπορεί πράγματι το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων να ξεκινήσει γρήγορα την αποστολή του και να αναλάβει και τις ελληνικές τράπεζες; Σε επικοινωνία της «Κ» με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, εκπρόσωπος του Σόιμπλε σχολίασε το δημοσίευμα ως εξής: «Ελέγχουμε. Και στο πλαίσιο αυτού του ελέγχου, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, θέσαμε κάποια ερωτήματα. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο». Η υλοποίηση πολυάριθμων μέτρων δεν προβλέπεται πριν από τον Οκτώβριο/Νοέμβριο, επισημαίνεται στην ανάλυση του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία προστίθεται πως «ορισμένα σημαντικά μέτρα δεν εφαρμόζονται ούτε τώρα, και δεν έχουν εξειδικευτεί».
Στην κριτική του Βερολίνου περιλαμβάνεται η σημείωση ότι σε όλα τα σημεία της η συμφωνία υπολείπεται των αποφάσεων της έκτακτης συνόδου κορυφής του Ιουλίου. Μόνο στους τομείς της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό και της ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού τομέα υπάρχει ευρεία σύμπτωση με τις αποφάσεις της συνόδου. Στο έγγραφο εμφανίζεται η γερμανική κυβέρνηση να επικρίνει και μεμονωμένα σημεία του προγράμματος. Ετσι, στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής, αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει σαφής κατεύθυνση των μέτρων». Επιπλέον καταγράφεται η έλλειψη σαφούς χρονοδιαγράμματος.
Περαιτέρω επικρίσεις υπήρξαν για την αποδυνάμωση των στόχων του πλεονάσματος, ενώ δεν αναφέρονται μέτρα με την εφαρμογή των οποίων θα κλείσει η τρύπα μέχρι το πλεόνασμα του 3,5%. Αντιδράσεις προκαλεί στο Βερολίνο ότι η δημιουργία ανεξάρτητης Task Force στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων θα πραγματοποιηθεί έως τον Οκτώβριο. «Η σύσταση μιας απλής ομάδας εργασίας δεν αρκεί», γράφει η Bild, επικαλούμενη τη σχετική ανάλυση. Αυτή η ανεξάρτητη ομάδα εργασίας θα πρέπει, με βάση την ελληνική πρόταση, να συγκροτηθεί έως τον Οκτώβριο και στη συνέχεια να εκδώσει συστάσεις. Τέλος, ανοιχτό θεωρείται το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, αφού οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι αναμενόταν.
ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ ΑΠΟ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.