Υποτίθεται ότι οι Θεσμοί επιδιώκουν να φιλελευθεροποιήσουν τις αγορές στην Ελλάδα ανοίγοντας και τα «κλειστά επαγγέλματα» που έχουν απομείνει.
Στο σχέδιο νόμου που πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή με τίτλο «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης», υπάρχουν πράγματι το «άνοιγμα» των σημείων παρασκευής και πώλησης ψωμιού, η άρση περιορισμών στη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως, μέτρα «νέας ώθησης στην αγορά του παστεριωμένου γάλακτος» (υπέρ των εισαγομένων φυσικά), η απελευθέρωση του «μεταφορικού έργου ομάδων προσώπων και των αποσκευών» από τουριστικά λεωφορεία, τη διευκόλυνση των τουριστικών μισθώσεων, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, τη διεύρυνση της γεωγραφικής δραστηριότητας των δικαστικών επιμελητών, τη μείωση κατά 0,20% της προμήθειας των συμβολαιογράφων για συμβόλαια έως 120.000 ευρώ κ.λπ.
Ωστόσο, το ίδιο νομοσχέδιο των Θεσμών δημιουργεί ένα νέο… «κλειστό επάγγελμα». Τροποποιώντας τον Πτωχευτικό Κώδικα (του 2007) ακόμα περισσότερο υπέρ των μεγαλοοφειλετών, των τραπεζών και κατά των μικρών πιστωτών και των ταλαίπωρων (πρώην) απλήρωτων εργαζομένων, αφαιρεί ουσιαστικές εξουσίες από τα δικαστήρια, εισάγει το νέο επάγγελμα του Συμβούλου Αφερεγγυότητας. Στην παράγραφο 22 ο Σύμβουλος περιγράφεται ως εκείνος που «θα ασκεί τις εξουσίες και αρμοδιότητες που προβλέπει ο ισχύον νόμος και κατανέμονται, ανάλογα με τη διαδικασία στο σύνδικο, στο μεσολαβητή, στον ειδικό εντολοδόχο και στον ειδικό εκκαθαριστή».
Ως τώρα τα αρμόδια πτωχευτικά δικαστήρια επέλεγαν «ειδικούς εμπειρογνώμονες» από καταλόγους δικηγόρων των δικηγορικών συλλόγων, «εθελοντών» οικονομολόγων κ.λπ. Τώρα με προεδρικό διάταγμα που πρόκειται να εκδοθεί θα «καθοριστούν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις άσκησης του νέου επαγγέλματος, τα επαγγελματικά προσόντα που απαιτούνται για τη πρόσβαση στο επάγγελμα, οι όροι πρακτικής εξάσκηση, οι όροι και ο φορέας εγγραφής, οι επιμέρους αρμοδιότητες σε σχέση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα, καθώς και όλες οι αναγκαίες ρυθμίσεις μεταβατικού χαρακτήρα».
Συμπερασματικά: σε μια πτωχευμένη χώρα, όμηρο στα χέρια των πιστωτών της, με χιλιάδες κλειστές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, κατεστραμένους ολόκληρους παραγωγικούς κλάδους, 1,4 εκ. ανέργους και πάμπολλες μη βιώσιμες παραγωγικές μονάδες, οι μόνες δουλειές που ανοίγουν, πάνε καλά και αυξάνουν τους τζίρους τους, είναι οι πτωχεύσεις και μαζί τους αυξάνονται αναλόγως και οι… νέες θέσεις εργασίας των ειδικών επί θεμάτων Αφερεγγυότητας για να μεσολαβούν ανάμεσα σε οφειλέτες και πιστωτές και βεβαίως να κατανείμουν, χρέη, αποζημιώσεις και περιουσιακά στοιχεία υπέρ των τραπεζών και των ισχυρών…
Ακου, επάγγελμα Σύμβουλος Αφερεγγυότητας! Μοιάζει σαν καλαμπούρι στη χώρα του «ό,τι να ΄ναι».
Δημήτρης Τρίμης από efsyn
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.