Την συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της ιστοσελίδας του ο Economist.

 

Σε άρθρο με τίτλο «Το τρίτο πακέτο διάσωσης παίρνει πράσινο φως», γίνεται εκτενής αναφορά στην αντιστροφή του κλίματος που υπήρξε τον τελευταίο μήνα υπέρ της Ελλάδας, αφού τον Ιούλιο ο Βόλφανγκ Σόιμπλε ζητούσε την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

 

«Πλέον η Ελλάδα θα λάβει το τρίτο πακέτο διάσωσης από το 2010, ύψους 86 δισ. Ευρώ, σε βάθος χρόνου τριών χρόνων», αναφέρει το δημοσίευμα.

 

Στη συνέχεια επισημαίνεται πως η Bundestag θα ψηφίσει την συμφωνία με την παρότρυνση του γερμανού υπουργού οικονομικών, κάτι που επεσήμανε άλλωστε και ο ίδιος σε δηλώσεις του κατά τις οποίες είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για να καταφέρει να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα.

 

Ο Economist αναφέρει ακόμα πως από την στιγμή που η Γερμανία θα περάσει από το κοινοβούλιό της τη νέα συμφωνία, οι μικρότερες χώρες δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα που θα μπορούσε να «κολλήσει» το νέο πακέτο στήριξης αφού το ο ESM επιτρέπει να περάσουν ως κατεπείγουσες κάποιες αποφάσεις με το 85% των ψήφων και προσμετρούνται ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας της κάθε χώρας. Αυτό σημαίνει πως οι ισχυρές οικονομικά χώρες όπως η Γερμανία μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο, οι μικρότερες όμως όχι».

 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα και πως μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ, αφού δεν αποκόμισε και τις καλύτερες εμπειρίες από την προηγούμενή του εμπειρία με το ελληνικό μνημόνιο, το 2010 και πλέον προτάσσει την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που βάζει σε δίλημμα τους Γερμανούς οι οποίοι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα ανοίξει τον δρόμο σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα διάσωσης να πραγματοποιήσουν παρόμοια αιτήματα.

 

Φιλοξενείται η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης. Μετά από μια σύντομη αναφορά στο δημοψήφισμα και τις συνέπειες που είχε για τον κ. Τσίπρα η συμφωνία (διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ), το άρθρο καταλήγει πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης κι αν δεν την πάρει θα πάει σε εκλογές. Ωστόσο αυτό «το πολιτικό ρίσκο, θα μπορούσε να καταστρέψει τις προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί για την Ελλάδα, όπως συνέβη και με την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ».

 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.