Οι ελληνικές τράπεζες θα μπουν στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ.,κάτι που αποτελεί μία εξέλιξη πολύ θετική υπό την έννοια ότι η αγορά θα γνωρίζει ότι οι μετοχές του ΤΧΣ θα είναι προς πώληση μέσω placement.
Στα 12-14 δισεκ. ευρώ λοιπόν έναντι αρχικής εκτίμησης 9 με 16 δισ. ευρώ θα διαμορφωθούν οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες και πρακτικά δεν θα χρειαστούν 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση τους ενώ δεν θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία του bail in. Οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν ζημία περίπου 20-21 δισ. ευρώ στα stress tests…
Τα 20-21 δισ. προκύπτουν ως εξής:
Eίναι η διαφορά μεταξύ των υφισταμένων κεφαλαίων και των κεφαλαίων που θα διαθέτουν στο δυσμενές σενάριο όπου ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα υποχωρήσει για όλες τις τράπεζες κάτω του 5,5% με 6%.
Εκτιμάται ότι μεσοσταθμικά θα υποχωρήσει στο 3% έναντι 11,8-12% που διαθέτουν την τρέχουσα περίοδο.
Τα 20-21 δισ. είναι μια ζημία όχι πραγματική αλλά σενάριο stress tests, ωστόσο με όρους πραγματικότητας οι τράπεζες θα χρειαστεί να διενεργήσουν πρόσθετες προβλέψεις σε προβληματικά δάνεια περίπου 15 δισ. που σημαίνει δαπάνη σε κεφάλαιο 7 δισ. Οι τράπεζες ωστόσο θα ενισχυθούν κεφαλαιακά 12-14 δισ. ευρώ.
Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα περιλαμβάνουν καθολικά reverse split και τιμές που θα καθοριστούν με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων μείον discount 50%. Με βάση την διαδικασία τα 10 δισεκ. των 25 δισεκ. που έχουν σχεδιαστεί να δοθούν στις τράπεζες θα καταβληθούν σε ειδικό λογαριασμό αλλά δεν θα δοθούν με την μορφή προκαταβολής, δεν θα υπάρξουν δηλαδή συμβάσεις προεγγραφής λόγω state aid δηλαδή κρατικών ενισχύσεων. Το αργότερο μέσα στον Νοέμβριο θα καταβληθούν και τα υπόλοιπα 15 δισ.
Όμως όπως προαναφέρθηκε οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν πάνω από 12-14 δισ. ευρώ χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή ιδιωτών που αυτό σημαίνει ότι θα απελευθερωθούν κεφάλαια. Bail in δεν θα υπάρξει, δεν θα εμπλακούν οι καταθέτες αλλά ούτε και οι ομολογιούχοι. Στα stress tests δεν θα συμπεριληφθεί η αναβαλλόμενη φορολογία DTA – DTC, άρα οι τράπεζες θα εγγράψουν ζημίες από τα νέα προβληματικά δάνεια.
Η bad bank παραμένει ως εναλλακτικό σενάριο εξυγίανσης
Αν δεχθούμε ότι από τα 25 δισ. χρησιμοποιηθούν τα 12-14 δισεκ. αυτό πρακτικά σημαίνει 12-10 δισεκ. περίπου κεφάλαιο που θα χρησιμοποιηθεί για την bad bank. Προέχει να ξεκαθαρίσει και η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank και των συνεταιριστικών τραπεζών που θα χρειαστούν 720-730 εκατ ευρώ νέα κεφάλια. Αν λοιπόν απομείνουν 10 δισ. που δεν θα χρειαστούν για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποθεματικό κεφάλαιο για να ενισχύσουν κεφαλαιακά μια bad bank. Με 10 δισεκ. αν αγοραστούν προβληματικά δάνεια με discount 20% σημαίνει περίπου 50 δισ.
Οι ελληνικές τράπεζες θα αφαιρέσουν 50 δισ. προβληματικά δάνεια και θα λάβουν επιπλέον κεφάλαια ως ενίσχυση 10 δισ. για να αποπληρώσουν μέρος των υποχρεώσεων προς το ΤΧΣ. Το ΤΧΣ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα είδος bad bank, αν και δεν πρέπει να αποκλειστεί η αξιοποίηση των bad bank που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα τύπου Αγροτικής bad bank που έχει πετύχει έως τώρα 800 εκατ. κέρδη.
Η τελευταία ευκαιρία
Ο βασικός στόχος είναι να παραμείνουν 4 τράπεζες – και θα παραμείνουν 4 τράπεζες – χωρίς haircut στις καταθέσεις και με τους ιδιώτες να έχουν την δυνατότητα αυξημένης συμμετοχής με ικανοποιητικούς όρους. Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η 4η κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση είναι η τελευταία ευκαιρία πραγματικής εξυγίανσης. Αν αποδώσει υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα μπορούσε να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες θα μπουν στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων των 50 δισεκ., μία εξέλιξη πολύ θετική υπό την έννοια ότι η αγορά θα γνωρίζει ότι οι μετοχές του ΤΧΣ θα είναι προς πώληση μέσω placement.
Υποσημείωση
Έχουμε παρουσιάσει πολύ αναλυτικά τα ομολογιακά των τραπεζών. Στην συμφωνία του Eurogroup για τα 86 δισ. αναφέρθηκε ότι διασφαλίζονται οι καταθέτες, αλλά δεν αποκλείεται να εμπλακούν οι ομολογιούχοι. Εφόσον τα νούμερα που αναφέρουμε επιβεβαιωθούν, δεν θα χρειαστεί bail in για τους ομολογιούχους. Για να εμπλακούν οι ομολογιούχοι σημαίνει ότι δεν θα είναι επαρκή τα 25 δισ.
xrimatistirio
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.