Διαδοχικές συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες του έχει ο κ. Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες, προτού λάβει τις οριστικές αποφάσεις του.

 

Με την απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να θεωρείται, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ειλημμένη, ο προσδιορισμός του χρόνου πραγματοποίησής τους και του τρόπου με τον οποίο θα οδεύσουμε προς τις κάλπες είναι το ζήτημα επί του οποίου αναμένεται η απάντηση που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα δώσει.
 

Από το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να επιμένουν ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, ωστόσο το ζήτημα των πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης είναι το κυρίαρχο στις συναντήσεις που ο πρωθυπουργός έχει με κυβερνητικά στελέχη και σειρά είχε χθες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης. Ο κ. Τσίπρας ζητεί τις εισηγήσεις των κυβερνητικών στελεχών και τις απόψεις τους, ωστόσο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις και εμφανίζεται να εξετάζει τα υπέρ και τα κατά που έχουν οι δύο βασικές εναλλακτικές: η άμεση προσφυγή στις κάλπες ή η μετάθεση του χρόνου εκλογών για τον Οκτώβριο.
 

Μεταξύ των υπουργών και των στελεχών του επιτελείου του Μαξίμου, εκείνοι που εισηγούνται την άμεση προσφυγή στις κάλπες, ει δυνατόν ακόμη και στις 20 Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις 27, επισημαίνουν πως έχει διαγνωσθεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και η μετάθεση του χρόνου των εκλογών ουσιαστικά σημαίνει παράταση της αστάθειας. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης να φτάσει στις κάλπες πριν αρχίσουν να γίνονται αισθητές στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα οι επιπτώσεις από την έναρξη εφαρμογής του νέου προγράμματος και, κυρίως, η φορολογική επιβάρυνση. Αναφορικά με το εσωκομματικό τοπίο, θεωρούν ότι η ταχεία προκήρυξη εκλογών θα περιορίσει τις δυνατότητες οργάνωσης ενός νέου κόμματος από την εσωκομματική αντιπολίτευση.
 

Στον αντίποδα, εκείνοι που επιθυμούν τη μετάθεση του χρόνου εκλογών και υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν πριν από τις 11 Οκτωβρίου υποστηρίζουν ότι εάν γίνουν μετά την πρώτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση θα έχει διαμορφώσει κλίμα εμπιστοσύνης έναντι των εταίρων για την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη νέα συμφωνία και θα μπορεί να πάει στις εκλογές έχοντας εξασφαλίσει δεσμεύσεις σχετικά με το χρέος. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο ενδιάμεσος χρόνος μπορεί να αξιοποιηθεί σε μια προσπάθεια να «επουλωθούν» εσωκομματικές πληγές και να μειωθεί στο ελάχιστο, μέσα από μια διαδικασία διαλόγου, ο αριθμός των στελεχών που θα επέλεγαν να αποχωρήσουν από το κόμμα και να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία.
 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επιβεβαίωσε εμμέσως χθες ότι η απόφαση για εκλογές είναι ειλημμένη, καθώς, όπως τόνισε (ΣΚΑΪ), «υπάρχουν ορατά θέματα, δεν το κρύβουμε. Θέματα τα οποία έχουν να κάνουν και με τη σταθερότητα της κυβέρνησης και με το κατά πόσον αυτή είναι σε θέση να εξασφαλίσει την περαιτέρω ομαλή κοινοβουλευτική και κυβερνητική διαδικασία». Πάντως, το ρήγμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αδύνατο να κλείσει.

 

Η κ. Γεροβασίλη απέδωσε στην Αριστερή Πλατφόρμα «απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς», με αφορμή δήλωση του κ. Παν. Λαφαζάνη (Ρ/Σ REAL) ότι ο ίδιος και οι προσκείμενοι στην Πλατφόρμα βουλευτές δεν θα συναινέσουν στην υλοποίηση του τρίτου μνημονίου. Μάλιστα, αφού αναφέρθηκε σε «μνημονιακή μεταστροφή της κυβέρνησης», μίλησε για «τρικ, τεχνάσματα και μεθοδεύσεις» και πρόσθεσε ότι «οι άρον άρον εκλογές-εξπρές υποδηλώνουν αντιδημοκρατική νοοτροπία».

 

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Καλύβης, που πρόσκειται στην Πλατφόρμα, ζήτησε χθες να συνεδριάσουν άμεσα τα κομματικά όργανα και να πραγματοποιηθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας την πρακτική διαρροών για πιθανολογούμενες εκλογές και μιλώντας για πρακτική που εάν συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε de facto διάσπαση.

 

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΠΟ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.