Με τη βούλα του κουαρτέτου δεν επιστρέφεται μεγάλο μέρος των αποθεματικών, με τα οποία πληρώθηκαν μισθοί και συντάξεις.
Δανεικά και αγύριστα φαίνεται ότι είναι τα αποθεματικά των φορέων του Δημοσίου, τα οποία δέσμευσε το υπουργείο Οικονομικών μέσα στο καλοκαίρι, για να μπορέσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
Στην Ελλάδα του χαρακτηριστικού «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να γυρίσει μόνο τα 3,5 δισ. ευρώ από τα 9,7 που δανείστηκε προσωρινά από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των ΔΕΚΟ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά. Τα υπόλοιπα χρήματα θα παραμείνουν στα κρατικά ταμεία ως μόνιμο -ανακυκλούμενο- δάνειο.
Τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κατέληξαν στο ότι: «Από τα 9,7 δισ. ευρώ τα 6,2 δισ. ευρώ μπορούν να θεωρηθούν μια μόνιμη πηγή χρηματοδότησης, ενώ τα υπόλοιπα 3,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλες πηγές χρηματοδότησης».
Τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την επιστροφή του προαναφερθέντος ποσού θα προέλθουν από τη δανειακή σύμβαση των 86 δισ. ευρώ που συνοδεύει το νέο Μνημόνιο.
Η πρακτική του δανεισμού του Δημοσίου από φορείς της γενικής κυβέρνησης είναι σύνηθες φαινόμενο, αλλά έλαβε διαστάσεις τους τελευταίους μήνες.
Τα προηγούμενα χρόνια αυτό το εργαλείο είχε χρησιμοποιηθεί για να δοθούν ταμειακές ανάσες, σε οικειοθελή βάση από ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία ή Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ενίσχυση διαθεσίμων
Στις επόμενες εκταμιεύσεις έχουν προβλεφθεί κεφάλαια και για την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, τα οποία υποχώρησαν κάτω από το 1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.
Με το Μνημόνιο έχει προβλεφθεί αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου στα 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015 και στα 8 δισ. ευρώ στο τέλος του νέου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Dimokratianews
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.