Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν πάρει το μάθημά τους. Και οι 15 από τις 34 κεντρικές τράπεζες των χωρών του ΟΟΣΑ που προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων τους από την κρίση του 2008 έως σήμερα, αναγκάστηκαν να τα μειώσουν και πάλι. Εκείνη της Νέας Ζηλανδίας, μάλιστα, άλλαξε γνώμη δύο φορές.
«Αυτός είναι σίγουρα ένας λόγος να σκεφτεί κανείς ότι οι κεντρικές τράπεζες θα είναι προσεκτικές στο μέτωπο της αύξησης των επιτοκίων», εξηγεί ο Marcus Wright, οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland. «Τα επιχειρήματα υπέρ της αύξησης των επιτοκίων θα πρέπει να είναι πολύ ισχυρά».
Όμως, με τις διεθνείς αγορές μετοχών και εμπορευμάτων σε αναταραχή και τους φόβους για αποπληθωρισμό να επιστρέφουν, οι αναλυτές αρχίζουν να προεξοφλούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά, πολύ χαμηλά επίπεδά τους για περισσότερο καιρό, έως ότου η ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού θεωρείται εγγυημένη.
Λίγοι είναι οι κεντρικοί τραπεζίτες που έχουν παραδεχθεί δημοσίως ότι έκαναν λάθος, όμως, η ταχύτητα με την οποία κάποιοι άλλαξαν γνώμη τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει ότι οι policy makers θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί πριν να υιοθετήσουν τα σενάρια για αύξηση του πληθωρισμού. Ειδικά καθώς έχει φανεί πως είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλείψουν τις πολιτικές του εύκολου χρήματος χωρίς να πλήξουν τη ζήτηση.
Παρότι κάποιοι λένε ότι αυξάνοντας τα επιτόκια από τα μηδενικά επίπεδα, οι κεντρικοί τραπεζίτες ανακτούν ένα πολύτιμο όπλο για να πολεμήσουν ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις, εντούτοις έχει φανεί πως εάν η κίνησή τους έρθει πρόωρα, το πλήγμα τόσο στην οικονομία όσο και στην αξιοπιστία τους είναι υπολογίσιμο. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, το βασικό επιτόκιο αυξήθηκε το 2010, αλλά όταν ο πληθωρισμός βούτηξε, η Riksbank αναγκάστηκε να μειώσει ξανά τα επιτόκια, και μάλιστα σε αρνητικά επίπεδα.
Στην περίπτωση της Τουρκίας, η στροφή από την αύξηση των επιτοκίων στη μείωσή τους χρειάστηκε μόνο τέσσερις μήνες πέρυσι, ενώ η Ευρωζώνη και η Δανία άλλαξαν γνώμη μέσα σε επτά μήνες το 2011. Η κεντρική τράπεζα του Καναδά χρειάστηκε 55 μήνες αφότου αύξησε τα επιτόκια, το 2011, έως ότου να αποφασίσει να τα μειώσει και πάλι. Και μέσα σε λιγότερους από 25 μήνες η Αυστραλία, η Ισλανδία και το Ισραήλ είχαν κάνει μία αντίστοιχη στροφή.
Αυτά τα επεισόδια σίγουρα θα επηρεάσουν τόσο την πρόεδρο της Fed, Janet Yellen όσο και το διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, που αυτό τον καιρό «παίζουν» με την ιδέα της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής τους. Ήδη, το ξεπούλημα στις αγορές εκτιμάται ότι αναβάλει κάθε σκέψη αύξησης των επιτοκίων, καθώς ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman προειδοποιεί πως μια τέτοια κίνηση της Fed θα ήταν ένα «μεγάλο λάθος».
dealnews
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.