Λωτοφάγους και πρόθυμους προς… συγχώρεση αναζητά στο εκλογικό σώμα ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βγάζοντας από το συρτάρι του την αντιμνημονιακή παντιέρα.

 

Ο κ. Τσίπρας, που αναζητά, με τους στενούς συνεργάτες του, το νέο πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς την κάλπη της 20ής Σεπτεμβρίου, υπόσχεται τώρα επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του, με λόγο, ωστόσο, επαμφοτερίζοντα. Στο πρόγραμμα της Κουμουνδούρου ναι μεν επισημαίνεται σαφώς πως θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «είναι αποφασισμένος να αναζητήσει ισοδύναμα και αντισταθμιστικά για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών εντυπώσεων», έχοντας προηγουμένως οδηγήσει, με το δημοψήφισμα, σε ασφυξία την πραγματική οικονομία και τους πολίτες.
 

Ο τέως πρωθυπουργός, στις δύο παρεμβάσεις του στην εθνική συνδιάσκεψη, υπεραμύνθηκε της επιλογής του να υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο, ώστε να μην αφανιστεί η χώρα, άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και της Ζωής Κωνσταντοπούλου και επιχείρησε να σταματήσει την…α ιμορραγία του κόμματός του προς τη Λαϊκή Ενότητα, την ώρα που αναζητά στελέχη για να κλείσει τις μεγάλες τρύπες στις εκλογικές λίστες. 
 

«Αποφασίσαμε να κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε το δίκιο της Ελλάδας. Και είμαστε περήφανοι για αυτό. Και στο τέλος κάναμε τη δύσκολη επιλογή να μην αποδεχτούμε την εκδοχή της εθνικής αυτοκτονίας που μας ετοίμαζαν οι πιο ακραίες συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, που ζητά από τους ψηφοφόρους να πουν «όχι» στο παλαιό κατεστημένο και να του δώσουν καθαρή εντολή αυτοδυναμίας, κόβοντας κάθε συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες, εκτός του τέως συγκυβερνήτη του, Πάνου Καμμένου. 
 

«Δεν είμαστε το ίδιο με τη Νέα Δημοκρατία. Θεωρώ αδιανόητο να μας καλεί να κυβερνήσουμε τον τόπο μαζί. Και γι’ αυτό δεν θα το πράξουμε. Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει το πιο παλιό από το παλιό πολιτικό σύστημα. Ο κ. Μεϊμαράκης, με το γνωστό ύφος του, μου ζητά ντιμπέιτ. Ακου λέει… Και ένα και δύο και τρία και τέσσερα και όσα θέλει», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας εκ νέου υπερήφανος που μέσα από το δημοψήφισμα η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έδωσε στο λαό «την ευκαιρία να εκφράσει το… γαμώτο του για όσα συνέβησαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο τέως πρωθυπουργός έβαλε στο στόχαστρό του της τέως Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, χωρίς να τους κατονομάζει. «Μάθαμε από τα λάθη μας. Φτάνουν τα σταριλίκια. Φτάνουν οι σταρ. Να βάλουμε έντιμους και άξιους ανθρώπους», υποστήριξε.
 

Πριν από την ολοκλήρωση της εθνικής συνδιάσκεψης, που κατά τους στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να θέσει τέλος στην εσωστρέφεια και αποτέλεσε την απαρχή της προεκλογικής εκστρατείας, ο τέως πρωθυπουργός είδε τους συντρόφους του να ασκούν δριμύτατη κριτική σε κεντρικές επιλογές. «Περπατησιά» άνοιξε, με την τοποθέτησή του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που μπορεί να έλυσε το μυστήριο γύρω από την υποψηφιότητά του, ωστόσο έβαλε εναντίον της απερχόμενης κυβέρνησης και της ηγεσίας για προεκλογικές και μετεκλογικές αυταπάτες. 

 

Επίθεση από τους «53»
 

Ακολούθησε κείμενο-παρέμβαση της ομάδας των «53», που άναψε φωτιές. «Η απόφαση της ηγεσίας της κυβέρνησης, που κατά περίπτωση επιλέγει να μιλά ως ηγεσία και του κόμματος, να μην υλοποιηθεί το έκτακτο Συνέδριο που αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία η Κεντρική Επιτροπή υπήρξε λανθασμένη και ήδη ζούμε τις δραματικές επιπτώσεις της στον κόσμο του κόμματος και της Νεολαίας», ανέφεραν οι «53» και εστιάζοντας στους λαφαζανικούς σημείωσαν πως «έβλαψαν ένα κύριο φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, τη θεσμοθετημένη δημιουργική συνύπαρξη διαφορετικών ρευμάτων και τάσεων».
 

Αυστηρή κριτική στην ηγεσία της Κουμουνδούρου άσκησε, από το βήμα της εθνικής συνδιάσκεψης, ο τέως υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας. «Το θέμα ήταν αν μπορούσαμε να αξιολογήσουμε τα δεδομένα, ώστε να μη χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο με ιλιγγιώδη ταχύτητα, όπως συνέβη», είπε. Αποκλειστικά προς την κατεύθυνση της αυτοδυναμίας έδειξε ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, υποστηρίζοντας ότι ορθά απορρίπτεται η επιλογή της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, καθώς δεν μπορεί να αποτελέσει πηγή σταθερότητας και δύναμη διεξόδου. 
 

Στο μεταξύ, ακόμα μία αποχώρηση στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα καταγράφεται στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Πρόκειται για τον Θοδωρή Κόλλια. «Είμαι στην Αριστερά πάνω από τρεις δεκαετίες. Τα τελευταία οκτώ χρόνια υπήρξα συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ… Αποχωρώ από το κόμμα. Πολιτικά θα στηρίξω, με όσες δυνάμεις μου έχουν απομείνει, τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που παραμένουν πιστοί και πιστές στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών και των κινημάτων, στις συλλογικές αποφάσεις, το πρόγραμμα και την εκλογική διακήρυξή του», έγραψε, σε δήλωσή του, δείχνοντας πως θα ακολουθήσει το κόμμα Λαφαζάνη. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.