Τον Αύγουστο του 2015 οι καταθέσεις παρέμειναν σταθερές στα 120,7 με 120,6 δισ. σε σχέση με τα 120,83 δισ. που διαμορφώθηκαν οι καταθέσεις τον Ιούλιο του 2015. 

Η εκροή του Ιουλίου του 2015 παρά τα capital controls έχει δικαιολογία καθότι πληρώθηκαν υποχρεώσεις με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ συνεχίστηκαν οι αναλήψεις μετρητών. Τον Αύγουστο του 2015 – παρά τις διακοπές πολλών ελλήνων – οι καταθέσεις παρέμειναν περίπου στάσιμες στα 120,7 με 120,6 δισ. ευρώ. 
 

Το πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα όμως πέραν της εκροής που στοίχησε από τα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου του 2010 απώλειες καταθέσεων 118 -119 δισ. ευρώ είναι το έλλειμμα ρευστότητας 85 δισ. που υπάρχει στις τράπεζες. Το πραγματικό έλλειμμα, ωστόσο, φθάνει τα 100 δισ. ευρώ. 
 

Πως προκύπτει; 
 

Οι τράπεζες διαθέτουν δάνεια 206 δισ. και άλλα περιουσιακά στοιχεία που χρειάζονται χρηματοδότηση. Περίπου 220 δισ. στοιχεία ενεργητικού χρειάζονται χρηματοδότηση. Οι καταθέσεις ανέρχονται στα 120,7 δισ. που αυτό σημαίνει 100 δισ. ευρώ έλλειμμα ρευστότητας. Ήδη η σχέση δανείων προς καταθέσεις είναι ελλειμματική κατά 85 δισ. 
 

Οι τράπεζες καλύπτουν το έλλειμμα αυτό από την ΕΚΤ και από το ELA με 128 δισ. ευρώ ρευστότητα. Όμως την ρευστότητα αυτή οι τράπεζες πρέπει να την επιστρέψουν, θα πρέπει να μηδενιστεί και να αντικατασταθεί από ρευστότητα που θα προέλθει από τους ιδιώτες καταθέτες ή θεσμικούς επενδυτές. 
 

Αν δεν αναπληρωθεί από ιδιώτες και καταθέτες, οι τράπεζες υπό τον φόβο να μην παράξουν νέες ζημίες και νέα προβληματικά δάνεια δεν θα παίρνουν ρίσκα, δεν θα δανείζουν την οικονομία. 
 

Πως θα καλυφθούν τα 85 με 100 δισ. έλλειμμα ρευστότητας με ρευστότητα από τους ιδιώτες;
 

Θα μειωθεί με την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά για να μειωθεί στρατηγικά θα απαιτηθούν χρόνια. Θα πρέπει να αυξηθούν οι καταθέσεις ξανά στα 160-165 δισ. από 120,7 δισ. και οι τράπεζες να βγουν στις αγορές…Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Αν μειώσουν αισθητά το ενεργητικό τους θα μειώσουν την εξάρτηση τους από την δανεική ρευστότητα της ΕΚΤ, αλλά θα χάσουν στρατηγικά οφέλη από την μείωση της περιουσίας τους. 

 

xrimatistirio

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.