Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μέτρο που ζητήθηκε από τους δανειστές ήταν η επιβολή ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης η οποία θα ισχύσει κανονικά αφού χθες ναυάγησε οριστικά η προσπάθεια για ένα δίμηνο «πάγωμα» με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Την απελθούσα κυβέρνηση «κάρφωσε» χθες με το γάντι η εκπρόσωπος της Commission κ. Αννίκα Μπράιτχαρτ δηλώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να αλλάξουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση».
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σημείωσε ότι αυτό δεν είναι κάτι που ζήτησε η Επιτροπή και ότι το Μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Ανεξάρτητα πάντως από το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εντός Ελλάδας πηγές της Commission ανέφεραν ότι «εκ πρώτης όψεως» η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν φαίνεται να αντιβαίνει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ισοδύναμο
Πάντως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης υπερασπιζόμενος χθες το μέτρο επιβεβαίωνε τις φήμες που ήθελαν την επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση να είναι στρατηγική επιλογή της τέως κυβέρνησης και όχι… αναγκαιότητα του Μνημονίου.
Σε ανάρτησή του στο twitter έπαιρνε αρχικά μια τεχνοκρατική θέση. «Η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν αντιβαίνει προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η ΝΔ αντιδρά, γιατί προτιμά την υπερφορολόγηση των αδυνάτων» έγραφε. Σε νέα ανάρτησή του μια ώρα αργότερα ήταν πιο ξεκάθαρος. «Μπορεί να εξηγήσει, με επιχειρήματα, η ΝΔ γιατί λέει ναι στον ΦΠΑ σε τρόφιμα και σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ και όχι στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση;».
Σε δεύτερη ανάγνωση η παρατήρηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει ότι το μέτρο επιβλήθηκε ως «ισοδύναμο» για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 13% στο βοδινό κρέας, την οποία απαίτησαν ορισμένες χώρες-μέλη της «ευρωζώνης» από τη χώρα μας, με το επιχείρημα ότι η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στο κρέας αυτό έπληττε τις εξαγωγές των δικών τους προϊόντων βοδινού κρέατος προς τη χώρα μας!
Δεν υπέγραψε
Στο μεταξύ το «όχι» της απελθούσας στην αναστολή του μέτρου εδραιώθηκε και από τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη που αρνήθηκε να υπογράψει τη Δευτέρα την ΠΝΠ για το δίμηνο «πάγωμα» του μέτρου ούτως ώστε να ληφθούν τελικές αποφάσεις από τη νέα κυβέρνηση.
Η απόδοση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει απόδοση 162 εκατ. ευρώ το 2015 και 240 εκατ. ευρώ το 2016 μόνο από τα φροντιστήρια. Αν σε αυτά προστεθούν και τα ιδιωτικά σχολεία η απόδοση του φόρου σε ετήσια βάση φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ. Εδώ αρχίζει το πρόβλημα καθώς σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη ο ΦΠΑ είναι πλέον μέρος του προγράμματος και το πάγωμα ή η αντικατάσταση θα απαιτήσει ισοδύναμα μέτρα και συμφωνία σε αυτά με το «κουαρτέτο».
Με δεδομένο λοιπόν ότι ως υπηρεσιακός υπουργός δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για μέτρα που θα κληθεί να εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση αρνήθηκε να υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Τούτο παρά το γεγονός ότι ο υπηρεσιακός επίσης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης σε διαδοχικές δηλώσεις του από το πρωί της Δευτέρας προανήγγειλε την κατάθεση της ΠΝΠ για το πάγωμα εντός της ημέρας. Ως γνωστόν αργά το βράδυ της Δευτέρας ακολούθησε από την ΓΓΔΕ εγκύκλιος με την οποία παρασχέθηκε η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης να υποβάλουν δηλώσεις υπαγωγής σε καθεστώς ΦΠΑ στις αρμόδιες ΔΟΥ εκπρόθεσμα, έως και τις 8 Σεπτεμβρίου, χωρίς την επιβολή προστίμων!
Επιλογή Τσίπρα
Ολα αυτά επιβεβαιώνουν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Ε. Μεϊμαράκη σε χθεσινές του δηλώσεις, στο MEGA, όπου είπε ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν επέτρεψε καν να παγώσει για ένα δίμηνο η επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, κι ότι για καθαρά ιδεολογικούς λόγους, νομοθέτησε το μέτρο αυτό. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης, «ο κ. Τσίπρας για ιδεολογικούς λόγους κατά τη γνώμη μου έβαλε τον ΦΠΑ 23%, γιατί όταν ακούν για κάτι ιδιωτικό, θέλουν να το πυροβολήσουν». Θύμισε επίσης ότι το μέτρο αναφέρεται και στη σελίδα 35 του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ όπου αναφέρεται ότι «ο φόρος στην παιδεία, το 23%, είναι για τους έχοντες»! Οπως διευκρίνισε μάλιστα ο πρόεδρος της Ν.Δ., το πρόβλημα είναι ιδεοληπτικό: «Οπως δεν ήθελαν τα μη κρατικά πανεπιστήμια για λόγους ιδεοληψίας, το ίδιο κάνουν και τώρα».
Στα σκαριά προσφυγές από φροντιστήρια και σχολεία
Η εμμονή της κυβέρνησης να εφαρμόσει κανονικά την απόφασή της για την επιβολή του ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και φροντιστηρίων. Ολοι αυτοί οι φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους για την ακύρωση της εφαρμογής του μέτρου και φέρονται αποφασισμένοι να το πάνε μέχρι τέλους. Ηδη έχουν καταλήξει στην απόφαση, αμέσως μετά τη λήξη της νέας προθεσμίας που ανακοινώθηκε, δηλαδή μετά τις 8 Σεπτεμβρίου, να ακολουθήσουν τη νομική οδό.
Στόχος των φορέων ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων, οι πιθανότητες να δικαιωθούν είναι πολύ μεγάλες, καθώς, όπως επισημαίνουν, στην Ευρώπη υπάρχουν ήδη δεδικασμένα, για δύο περιπτώσεις, μία στην Αγγλία και μία στην Πολωνία. Και στις δύο περιπτώσεις η απόφαση ήταν υπέρ των φορέων ιδιωτικής εκπαίδευσης. Βέβαια, η ασφυκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε μόνο στο άκουσμα της επιβολής του ΦΠΑ και εκφράστηκε μέσω μείωσης των εγγραφών αλλά και με το πρώτο λουκέτο σε ιδιωτικό σχολείο, έχει εξελιχθεί σε αγώνα επιβίωσης.
Μέχρι να δικαιωθούν οι φορείς, το πλήγμα τόσο για τους γονείς που θα κληθούν να καταβάλλουν μέρος του φόρου αλλά και για τους επιχειρηματίες που θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν –αν τα καταφέρουν– ένα κομμάτι θα είναι βαρύ.
Γιώργος Παλαιτσακης
Τάσος Δασοπουλος
Ελπίδα Οικονομίδη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.