Δεν υφίσταται κανένα ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους, διαμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αφήνοντας όμως και πάλι ανοιχτό το σενάριο ελάφρυνσης του χρέους μέσω επιμήκυνσης των ευρωπαϊκών δανείων και μείωσης των επιτοκίων.

 

Την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να συμβάλει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα στήριξης εάν το χρέος δεν ελαφρυνθεί επαρκώς, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως το κύριο αντικείμενο είναι πλέον το βάρος από την εξυπηρέτηση του χρέους, κι όχι η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ.

 

«Το ζήτημα τώρα είναι αν τα επιτόκια και οι αποπληρωμές είναι διαχειρίσιμα», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, διευκρινίζοντας πως σε γενικές γραμμές ο στόχος είναι οι καθαρές χρημαοτοδοτικές ανάγκες να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ.

 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι «όλοι θέλουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ» στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, άλλα διευκρίνισε ότι πέραν του χρέους υπάρχει και οι εκκρεμότητα των περαιτέρω μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμοστούν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, εστιάζοντας ειδικά στο συνταξιοδοτικό σύστημα και σε επιπλέον δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

 

Ντάισελμπλουμ:  τα προβλήματα δεν αλλάζουν μέσω των εκλογών

 

Ερωτηθείς για τις πιθανές επιπτώσεις των εκλογών στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως στο «χειρότερο σενάριο» θα υπάρξουν συνέπειες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Σχολίασε όμως με νόημα πως το πρόγραμμα στήριξης βασίζεται σε μια ανάλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την Ελλάδα, «και τα προβλήματα δεν αλλάζουν μέσω των εκλογών».

 

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε από τις χώρες της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη δεν είναι επαρκής.

 

«Δεν μπορούμε να κάτσουμε και να χαλαρώσουμε. Η προβλεπόμενη ανάπτυξη στην ευρωζώνη δεν είναι επαρκής», υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ στη διάρκεια ομιλίας του στην αυστριακή πόλη Άλπμπαχ.

 

«Για να ενισχύσουμε τη νομισματική μας ένωση οικονομικά και πολιτικά πρέπει να βάλουμε και πάλι μπροστά τη μηχανή της σύγκλισης», επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup.

 

Οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να πετύχουν τη σύγκλιση των αγορών εργασίας και προϊόντων τους καθώς και των επενδύσεων ώστε να καταφέρουν να αποφύγουν να απομακρυνθούν η μία από την άλλη, εκτίμησε ο Ντάισελμπλουμ.

 

Πριν από ένα χρόνο, η ευρωζώνη θεωρούνταν βάρος για την παγκόσμια οικονομία, ενώ τώρα είναι μια από τις πιο ισχυρές περιοχές, τόνισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

 

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έβλαψε την ανάκαμψη στις άλλες χώρες της ευρωζώνης, σημείωσε ο Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα πλέον χρειάζεται μια φιλόδοξη εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας και πολιτική σταθερότητα.

 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.