Η Ευρώπη πρέπει να διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των τραπεζών μέσω της δημιουργίας bad banks, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία βρίσκεται στην Άγκυρα για τη σύνοδο των G20.

H επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε επίσης ότι εν μέσω εύθραυστης ανάκαμψης, η έλλειψη παραγωγικότητας αποτελεί μια βασική πρόκληση την οποία αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες..

Τι σημαίνει η δήλωση της Κρ. Λαγκάρντ για την Ελλάδα; 

Ειδικά η Τράπεζα Πειραιώς έχει επιμείνει στο σχέδιο σύστασης bad bank όπου θα υπαχθούν προβληματικά δάνεια κυρίως στεγαστικά και ίσως μικρών επιχειρήσεων.

Η ιδέα βρίσκεται κοντά στο μοντέλο NAMA της Ιρλανδίας όπου πριν την ανακεφαλαιοποίηση συστήθηκε ειδική εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων. 

Οι Ιρλανδικές τράπεζες κατέβαλλαν 72 δισ. στεγαστικά δάνεια και εν συνεχεία ακολούθησε η ανακεφαλαιοποίηση. 

Οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες ειδικά η Alpha και η Eurobank τάσσονται υπέρ της διαχείρισης των προβληματικών δανείων με ίδια μέσα, ενώ η Εθνική τράπεζα έχει στηρίξει εναλλακτικά σενάρια τύπου bad bank. 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα είναι να συγχωνευθούν οι υφιστάμενες bad bank ΑΤΕ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ.α. 

Και αυτή η bad bank να δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να παίρνει περιουσιακά στοιχεία τραπεζών.

Τα NPLs στην Ελλάδα θα φτάσουν στα 95 δισ. ενώ άλλοι τα εκτιμούν στα 105 δισ. 

Η ιδέα της Κρ. Λαγκάρντ είναι ενδιαφέρουσα αλλά προσκρούει στην διαδικασία BRRD και στα ζητήματα κρατικής βοήθειας state aid. 

Θα συσταθεί μια bad bank, έχοντας προηγηθεί εξυγίανση των τραπεζών, θα είναι μια διαδικασία μεταφοράς των NPLs στην bad bank χωρίς bail in, αλλά τότε προς τι η οδηγία BRRD;

Η λύση της bad bank ήταν και παραμένει πάντα ενδιαφέρουσα, αλλά ένα ερώτημα ποιος θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά των assets από τις τράπεζες;

Στο επίκεντρο η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους 

Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της διήμερης συνάντησης της Ομάδας των G20 στην Άγκυρα στις 4 – 5 Σεπτεμβρίου αναμένεται να βρεθεί η ελληνική κρίση και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους. 

Όπως σημειώνει το CNBC, ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η ελάφρυνση του χρέους είναι σημαντικός. 

Παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως το ελληνικό χρέος θα αγγίξει το 200% του ΑΕΠ σε ορίζοντα διετίας, η Γερμανία φαίνεται πως κάνει αποδεκτή μία επέκταση στις λήξεις των δανείων.

 

xrimatistirio

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.