Οταν ακόμη και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι τις τράπεζες τις έκλεισαν οι κακοί των Βρυξελλών ξεχνώντας ότι ο ίδιος το 2011 έλεγε ότι μόνο με τη λέξη δημοψήφισμα που σκεφτόταν τότε ο Γιώργος Παπανδρέου θα διαλυόταν το πιστωτικό σύστημα, δεν προκαλεί απορία το επαναλαμβανόμενο παραμύθι του προέδρου του Σύριζα για τα «οφέλη» της διαπραγμάτευσης.

Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχουν είτε ο Βούτσης που δήλωσε με ειλικρίνεια ότι «εμείς κλείσαμε τις τράπεζες ως ύστατο όπλο διαπραγμάτευσης» είτε ο Βαρουφάκης ο οποίος και αυτός ενέταξε το λουκέτο στο σχέδιο της κυβέρνησης κόντρα στους Ευρωπαίους. 
 

Τώρα ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι χάρη στην «17ωρη» κοπιαστική του διαβούλευση με τη Μέρκελ απάλλαξε την Ελλάδα από πρόσθετα μέτρα ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο συλλογισμός του απλοϊκός όσο και λανθασμένος: Η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε δεσμευθεί για υψηλότερους στόχους επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων στην τετραετία 2015-2018 κατά 10% του ΑΕΠ σε σχέση με το τρίτο Μνημόνιο. Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ. 
 

Πρόκειται για μία απίστευτη «αρλούμπα» αντίστοιχη με τα περίφημα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που θα παίρναμε προκαταβολικώς από τη Ρωσία για να υπογράψουμε το προσύμφωνο κατασκευής αγωγού. Μάλιστα τότε η «Αυγή» εγκαλούσε άλλη εφημερίδα ότι οικειοποιήθηκε το δικό της ρεπορτάζ για τον πακτωλό από ρούβλια που θα πλημμύριζε την Ελλάδα.

Το όφελος των 20 δισ. που ισχυρίζεται ο Τσίπρας είναι ανύπαρκτο. Οι δανειστές δεν υποχώρησαν ούτε βήμα, εξ ου και τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα του τρίτου Μνημονίου Σύριζα-ΑΝ.ΕΛ., απλώς επιδεινώθηκε τόσο δραματικά η κατάσταση της οικονομίας που δεν υπάρχει δυνατότητα για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν του περασμένου χειμώνα, η Ελλάδα στο διάστημα 2015-2016 θα είχε ανάπτυξη σωρευτικά άνω του 6%. Τώρα η εκτίμηση είναι για ύφεση άνω του 4%. Απόκλιση δηλαδή 10% του ΑΕΠ, δηλαδή 20 δισεκατομμύρια λιγότερα εισοδήματα για τους Ελληνες. 
 

Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης Τσίπρα είναι οικτρό. Ενώ με το πλεόνασμα των 20 δισ. που θα ήταν εφικτό χάρη στην ανάπτυξη της οικονομίας θα πληρώναμε τόκους, τώρα θα πάρουμε νέο δάνειο επιβαρύνοντας το χρέος. Ο Τσίπρας δεν μας απάλλαξε από μέτρα 20 δισ. Ελαβε χειρότερα μέτρα φορτώνοντας ταυτόχρονα το δημόσιο με χρέη δεκάδων δισεκατομμυρίων. Εάν επαναλάβει τους ισχυρισμούς του στο σημερινό ντιμπέιτ, τότε αξίζει μία «κόκκινη κάρτα» από τον κ. Μεϊμαράκη, σύμφωνα με τους νέους κανόνες της τηλεμαχίας. 

 

ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥΣΗ

 

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής αποκάλυψε τον πόλεμο που δέχθηκε από ορισμένους «δικαιωματίες» του Σύριζα όπως τους χαρακτήρισε, ενώ δέχθηκε ακόμη και απειλές για τη ζωή του. Ο κ. Πανούσης επέκρινε τον Τσίπρα για την άρνησή του να κάνει άνοιγμα στην Κεντροαριστερά τονίζοντας ότι ο πρόεδρος του Σύριζα έμεινε στην ανακύκλωση των ίδιων προσώπων, ενώ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας έβαλε πρόσωπα κατώτερα των περιστάσεων.

 

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ «ΤΣΙΠΡΑΣ»

Πανηγυρίζουν οι Συντηρητικοί στη Βρετανία από την εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία του Εργατικού κόμματος. Ο Κόρμπιν είναι ένας πολιτικός που χαρακτηρίζεται από τη σύμπλευση σε βασικά ζητήματα με τα συνδικάτα, ενώ πολλοί Ευρωπαίοι τον χαρακτηρίζουν «Βρετανό Τσίπρα». Η εκλογή του ήδη έχει διχάσει τους Εργατικούς, που προέρχονται από την ήττα από τον Κάμερον και δεν αποκλείεται διάσπαση του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας με τους ατυχείς διαπραγματευτικούς του χειρισμούς αλλάζει την Ευρώπη προς το συντηρητικότερο, όπως φαίνεται από την αποδυνάμωση των Podemos στην Ισπανία. 

 

e-typos

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.