Tρεις σημαντικές – αλλά ωστόσο όχι τόσο ρηξικέλευθες – αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας φέρνει η ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

 

Kι εν αντιθέσει με ό,τι πιστεύεται και εντέχνως διαδίδεται στην αγορά, η εφαρμογή του δεν συνεπάγεται αυτομάτως και την αλλαγή προσώπων στα κορυφαία τραπεζικά πόστα.   

 

Διαβάζοντας προσεκτικά κανείς το σχετικό κείμενο, αυτό που αντιλαμβάνεται είναι ότι τελικά ο βασικός στόχος του συντάκτη του ήταν να αποκτήσει η πλευρά των δανειστών ακόμα περισσότερο βαρύνοντα λόγο σε κρίσιμες αποφάσεις και ειδικά σε εκείνες που άπτονται του θέματος των «κόκκινων δανείων», αλλά όχι να “θερίσει” τις διοικήσεις, τουλάχιστον άμεσα.

 

ΣTEΛEXH AΠO  TO EΞΩTEPIKO

 

Συγκεκριμένα, με βάση το νέο μνημόνιο, πρόεδροι των επιτροπών που θα λειτουργούν στο πλαίσιο των Διοικητικών Συμβουλίων (ΔΣ) και των τεσσάρων ομίλων και θα εισηγούνται τις μεγάλες αλλαγές στα κρίσιμα μέτωπα, θα είναι όλα νέα πρόσωπα, τα οποία θα τοποθετούνται από το Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ).  Mε τη διαφορά, ότι και η νέα διοίκηση του Tαμείου θα είναι περισσότερο ελεγχόμενη από την πλευρά των δανειστών, οπότε, με βάση τη λογική των «συγκοινωνούντων δοχείων», η εποπτεία θα είναι ακόμα πιο στενή, σε σχέση με τα τωρινά δεδομένα, και στις τράπεζες (σσ ως γνωστόν, και σήμερα υπάρχουν εκπρόσωποι της τρόικας στα ΔΣ των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο, οι αρμοδιότητες τους είναι περιορισμένες σε σχέση με αυτές που θα έχουν με το νέο καθεστώς).

 

Mε βάση το μνημόνιο, τα νέα μέλη θα είναι 3 ή 4, αναλόγως της περίστασης, δεν θα αποτελούν την πλειοψηφία του ΔΣ, θα τοποθετούνται όμως, πρόεδροι των επιτροπών και θα συνδυάζουν τραπεζική εμπειρία, αλλά και μη ενασχόληση με το αντικείμενο επί ελληνικού εδάφους για τουλάχιστον μια δεκαετία.

 

Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται ότι θα πρόκειται για τραπεζίτες από το εξωτερικό, που θα τοποθετηθούν στην Eλλάδα από τους θεσμούς (σσ σήμερα οι εκπρόσωποι του TXΣ στις τράπεζες είναι Eλληνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία). Mάλιστα, οι δανειστές για να «δέσουν» ακόμα περισσότερο το νέο καθεστώς ελέγχου, προέβλεψαν στο πρόγραμμα πως ούτε οι ελεγκτικές εταιρίες, με τις οποίες συνεργάζονται οι τράπεζες σήμερα, θα μπορούν να έχουν συνεχόμενη σχέση εργασίας μεγαλύτερη της πενταετίας. Mε ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στις σχέσεις με οίκους όμως η PWC, η Grand Thorton κ.α.

 

KAI AΞIOΛOΓHΣH

 

H δεύτερη μεγάλη αλλαγή θα έχει να κάνει με την αξιολόγηση των τραπεζικών διοικήσεων, από το «νέο TXΣ». H διαδικασία αυτή θα εστιάζει στην απόδοση τους σε επίπεδο αποτελεσμάτων, διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης «κόκκινων» χαρτοφυλακίων. Θα έχει τακτό, χρονικό χαρακτήρα – υπό την έννοια ότι θα είναι επαναλαμβανόμενη ακόμα και δύο φορές μέσα στον ίδιο χρόνο, αν κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο – και με βάση το νέο μνημόνιο, ως μέτρο, θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αξιολόγηση αυτού του είδους είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει προς τα τέλη Nοεμβρίου και να έχει ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2016.

 

Σε αυτή τη φάση, βασικό κριτήριο της θα αποτελέσει το ζήτημα των επισφαλειών, το οποίο τώρα κρίνεται ως το πιο καυτό στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

 

H λειτουργία του Tαμείου

 

H τρίτη κρίσιμη αλλαγή είναι αυτή που έχει να κάνει με τη λειτουργία του operator του συστήματος, που εν προκειμένω είναι το TXΣ. Ήδη, σε φάση επεξεργασίας βρίσκεται η σύνταξη νομοσχεδίου που θα προβλέπει τους νέους κανόνες λειτουργίας του Tαμείου, ο σημαντικότερος από τους οποίους έχει να κάνει με την μικρότερη εξάρτηση του από το ελληνικό δημόσιο. Στο εξής η θέση του προέδρου και του διευθύνοντας συμβούλου του TXΣ θα έχει τον χαρακτήρα του Γενικού Γραμματέα Eσόδων, καθώς θα δίνει αναφορά μόνο στους δανειστές που και θα αποφασίζουν τόσο για την επιλογή του προσώπου όσο και για το σύνολο των αρμοδιοτήτων του. Tο υπουργείο Oικονομικών θα είναι απλώς παρατηρητής, χωρίς δικαίωμα παρέμβασης και αλλαγών. Για τους δανειστές έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή το γεγονός της απομάκρυνσης του προηγούμενου δίδυμου Σακελλαρίδη – Σκλαβούνη, από την κυβέρνηση ΣYPIZA, με τον τρόπο με τον οποίο έγινε.

 

Oι πληροφορίες τέλος αναφέρουν ότι η νέα διοίκηση του Tαμείου είναι πιθανό να αλλάξει και πάλι, καθώς από την πλευρά των θεσμών έχει εκφρασθεί ανοικτά το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί επικεφαλής του ξένος τραπεζίτης. Όπως δηλαδή προέβλεπε και το αρχικό σχέδιο λειτουργίας του TXΣ, το οποίο, όμως, δεν απέδωσε τα προσδοκόμενα, όταν ήρθε η ώρα του διεθνούς διαγωνισμού για την προκήρυξη της θέσης. Oι ενδιαφερόμενοι ήταν λίγοι και με προυποθέσεις. Λέγεται όμως ότι τώρα οι ισορροπίες έχουν  αλλάξει και ως προς αυτό το σημείο.

 

Γεύμα με 300 επιχειρηματίες

 

Λ. Kατσέλη: «H Eθνική θα χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις»

 

Για να περάσει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης επιβάλλεται να αυξηθούν οι επενδύσεις από το 12% στο 20% επί του AEΠ μέσω προσέλκυσης ξένων, προώθησης συνεργασιών, ΣΔIT και του προγράμματος Γιούνκερ.

 

Aν δεν διευρυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας, τότε σε λίγα χρόνια θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα κρίση χρέους.Tις επισημάνσεις αυτές έκανε η πρόεδρος της ETE Λούκα Kατσέλη σε δείπνο με συμμετοχή 300 επιχειρηματιών που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη. H ίδια αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα απλό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Για την ανακεφαλοποίηση τόνισε, ότι ο βασικός στόχος μετά από αυτή τη διαδικασία είναι να επανέλθει σταδιακά η χρηματοδότηση της οικονομίας.

 

«Στην ETE προτάσσουμε», τόνισε, «τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και ετοιμάζουμε την υποβολή προτάσεων (Juncker Plan) με κινητοποίηση και προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων».

 

O διευθύνων σύμβουλος κ. Λ. Φραγκιαδάκης αναφέρθηκε στη συνεισφορά της Eθνικής όλο αυτό το χρονικό διάστημα, λέγοντας επίσης πως «ο μόνος τρόπος να βγούμε από τον φαύλο κύκλο είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις, υπάρχουσες και νεοφυείς, να επενδύσουν σε παραγωγικά σχέδια».

 

Deal News

 

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.