Στην αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών προχωρά το ΤΧΣ

Το ΤΧΣ θα εμπλακεί σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

 

Στην αναζήτηση συμβούλου βρίσκεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ο οποίος θα συντονίσει το την διαδικασία για την αξιολόγηση των διοικήσεων και των επιτροπών των εμπορικών τραπεζών.

 

Η διαδικασία θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2016. Παράλληλα σύμφωνα με το νέο μνημόνιο το ΤΧΣ, θα εμπλακεί στην αντιμετώπιση – διαχείριση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει κομβικό ρόλο, το ΤΧΣ θα συμβάλει στην δημιουργία μιας αγοράς για τα «κόκκινα» δάνεια και θα αναζητήσει τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές για την αποτελεσματική αναγνώριση της νέας αγοράς. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων.

 

Η άμεση προτεραιότητα του ταμείου πάντως δεν είναι άλλη πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε εξαιρετικά περιορισμένα χρονικά πλαίσια. Βασική επιδίωξη του ΤΧΣ, είναι η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να περιοριστεί σε όσο το δυνατό χαμηλότερο επίπεδο η συμμετοχή του ταμείου. Η  ισχυρή συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θα αποτελέσει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για το τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση την εγχώρια οικονομία. Επιπλέον, θα οδηγήσει σε αποδέσμευση πόρων από το ΤΧΣ και κατ’ επέκταση σε μείωση του δημόσιου χρέους.

 

Η μεγάλη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος και ΤΧΣ είναι η διαμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση που θα περιλαμβάνει τη δομή του εγχειρήματος και τα κίνητρα για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.

 

Χαρακτηριστικό των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων στα οποία πρέπει να ανταποκριθεί η νέα κυβέρνηση είναι ότι με βάση της υποχρεώσεις του 3ου μνημονίου μέχρι της 15 Οκτωβρίου, δηλαδή μόλις 17 ημέρες μετά τις εκλογές, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη ψήφιση από την Βουλή του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση.

 

matrix24