Ερχεται τσουνάμι μέτρων στις επόμενες 40 ημέρες

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου πρέπει να υλοποιηθούν 52 προαπαιτούμενα του Μνημονίου.

 

Ισοδύναμα μέτρα ώστε να καταργηθεί οριστικά η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και να αντισταθμιστεί η επίπτωση από την αύξηση στη φορολογία των αγροτών είναι η πρώτη δύσκολη αποστολή του νέου υπουργού Οικονομικών εν όψει της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Τα δύο αυτά θέματα αποτέλεσαν βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα και θα είναι τα αγκάθια για τη διαπραγμάτευση του Οκτωβρίου, αφού κάθε ανάλογη προσπάθεια για απόσυρση μνημονιακών μέτρων κατά το παρελθόν είχε πέσει στο κενό.

 

Τα έσοδα
 

Ενα δεύτερο μεγάλο θέμα πριν η νέα ελληνική διαπραγματευτική ομάδα συναντηθεί με το κουαρτέτο θα είναι η επαναφορά της ροής των εσόδων κοντά στους στόχους που έχουν τεθεί από τον Προϋπολογισμό. Αν η τρύπα των εσόδων (έφτασε τα 4,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο) διατηρηθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου, είναι βέβαιο ότι θα φέρει και νέα μέτρα ώστε να επιτευχθεί για φέτος πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ όπως προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙΙ.

Το ίδιο δύσκολο, αν όχι δυσκολότερο, θα είναι η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων που θα φέρουν το υπόλοιπο των 3 δισ. ευρώ από τη δόση των 26 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα από τον Αύγουστο.

 

Το Μνημόνιο περιέχει συνολικά 52 μέτρα και δράσεις, από τα οποία τα 21 θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τα 31 μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.
 

«Μαύρη» λίστα

Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ως μέτρα που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τα εξής:

Την προώθηση της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων που συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και εν πολλοίς την άρση των capital controls… 
 

Τάσος Δασόπουλος από e-typos