Τη γνωστή λαϊκή ρήση «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς» θυμίζει η τριάδα των τεχνοκρατών που θα στελεχώσει το «νέο» οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Πρόκειται για πρόσωπα που είναι ήδη γνωστά, εξαιτίας του ρόλου που είχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση και τα οποία θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές σαν να μην πέρασε καμία ημέρα.
Τον βασικό συντονισμό στα θέματα της οικονομικής πολιτικής θα συνεχίσει να έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που αναλαμβάνει εκ νέου καθήκοντα υπουργού Οικονομικών.
Είναι αυτός που θα συνομιλεί με τους θεσμούς και θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή του Μνημονίου που -αν μη τι άλλο- φέρει και την υπογραφή του.
Κατόπιν τούτου, «καταλληλότερο πρόσωπο γι΄ αυτή τη θέση δεν θα μπορούσε να υπάρξει», λένε πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου με πλήρη γνώση για τον αγώνα δρόμου που πρέπει να κάνει ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να τηρηθούν οι σκληρές δεσμεύσεις που απορρέουν από το τρίτο πρόγραμμα.
Μόνο το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που πρέπει να κατατεθεί τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στη Βουλή και το Mεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2016-2019 που θα ακολουθήσει είναι ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε να αποφευχθεί η γκρίνια των δανειστών στο πρώτο Eurogroup του Οκτωβρίου.
Τα προαπαιτούμενα του νέου Μνημονίου είναι πολλά και δεύτερη ματιά σε αυτά και τις μεταρρυθμίσεις θα ρίχνει ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα στο Γενικό Λογιστήριο του κράτος.
Ακριβοθώρητος τόσο κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής του θητείας όσο και στο διάστημα που εκτελούσε χρέη προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και συνομιλούσε με τους θεσμούς σε επίπεδο Brussels Group.
Πληροφορίες λένε ότι η σχέση του με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη είχαν διαρραγεί από πολύ νωρίς, φτάνοντας πολύ κοντά στο σημείο της παραίτησης.
Καθ’ όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων βρίσκονταν στην πρωτεύουσα του Βελγίου προκειμένου να ενημερώνει τον πρωθυπουργό για τις απαιτήσεις των δανειστών.
Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε αυτό το κομμάτι άρεσε αμφότερα σε Αθήνα και Βρυξέλλες με αποτέλεσμα από εξπέρ εμπειρογνώμονας να κερδίσει επιτελική θέση στο νέο υπουργικό σχήμα. Η χαρά που πήραν τα κοντινά του πρόσωπα από την αναβάθμιση ήταν μεγάλη!
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το όνομά του «έπαιζε» ακόμη και για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, απειλώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που έκανε δεύτερες σκέψεις να μη βγει στην «πρώτη γραμμή» και να απέχει από τις «επικίνδυνες στροφές» του Μνημονίου.
Τρίτο πρόσωπο στο οικονομικό επιτελείο ο Τρύφωνας Αλεξιάδης.
Προερχόμενος από τα σπλάχνα των εφοριακών αντικατέστησε τη Νάντια Βαλαβάνη στον ανασχηματισμό που ακολούθησε μετά το δημοψήφισμα αναλαμβάνοντας την ηλεκτρική καρέκλα των φόρων στο κτίριο επί της Καραγεώργη Σερβίας 10.
Οι προκλήσεις που έχει μπροστά του είναι πολλές.
Μόνο οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θεωρούνται δύσκολα διαχειρίσιμες, αφού θα δοκιμάσουν την κυβέρνηση δεδομένων και των επί τα χείρω αλλαγών για τους αγρότες.
Λεπτό θεωρείται και το θέμα με τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, τον ΕΝΦΙΑ του 2016 για τον οποίο ο κ. Αλεξιάδης εξέπεμψε σήμα μετατόπισης των φορολογικών βαρών στις μεγαλύτερες και ακριβότερες ιδιοκτησίες χωρίς να αλλοιωθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.
Η μείωση της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης και οι αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών από 1ης Οκτωβρίου για οφειλέτες με χρέη άνω των 70.000 ευρώ είναι μέτρα που στιγματίζουν την κυβέρνηση και το πολιτικό πρόσωπο που λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις.
Σημείο βέβαια που θα κάνει τη διαφορά είναι η σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής.
Οψόμεθα γι’ αυτό.
Μάριος Χριστοδούλου από Βankingnews
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.