Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την προεκλογική περίοδο παρουσίασε ένα «παράλληλο» πρόγραμμα υποστηρίζοντας ότι θα το υλοποιήσει προκειμένου να αμβλύνει τα επώδυνα μέτρα που υπέγραψε τον Αύγουστο.
Για παράδειγμα το οικονομικό επιτελείο μετέθεσε για τα μέσα Οκτωβρίου τις φορολογικές υποχρεώσεις των εκπαιδευτηρίων, προκειμένου να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του μέτρου για την επιβολή 23% στην ιδιωτική παιδεία. Ακόμη και κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου δήλωσε ότι θα ζητήσει αλλαγές στη φορολογική μεταχείριση των αγροτών.
Τα «ισοδύναμα» μέτρα έγιναν σημαία από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Η υστέρηση ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια έσοδα στο οκτάμηνο του 2015 δεν αφήνει περιθώρια για δημοσιονομικές αλλαγές. Το κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής όχι μόνο δεν έχει αποδώσει, αλλά αντιθέτως οι μαύρες τρύπες στον προϋπολογισμό διευρύνονται.
Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου όχι μόνο θα εφαρμόσει το σύνολο των δεσμεύσεων του Μνημονίου αλλά ετοιμάζεται να λάβει και νέα επώδυνα μέτρα, όπως η περαιτέρω μείωση των συντάξεων, που ετοιμάζεται στο πλαίσιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική παιδεία, που επιβλήθηκε κατ’ απαίτηση των Γάλλων σε αντικατάσταση της αύξησης του ΦΠΑ στο εισαγόμενο μοσχαρίσιο κρέας, πολύ δύσκολα θα αλλάξει. Τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με 23% για τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών ή για τα ιδιωτικά σχολεία, ΙΕΚ κ.λπ., ενώ χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης θα χαθούν.
Οι αγρότες θα επιβαρυνθούν με 26% φόρο επιβαρύνοντας την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους και μειώνοντας τη συγκριτική τους θέση στις ξένες αγορές.
Η οικονομία θα μπει ξανά σε περίοδο ύφεσης, που θα οξυνθεί εάν οι δανειστές επιμείνουν στην εφαρμογή πρόσθετου πακέτου λιτότητας, που θα αποτυπωθεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Οκτωβρίου.
Αυτά τα θέματα έπρεπε να βρίσκονται στην κεντρική προεκλογική ατζέντα αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε με τον μύθο των ισοδύναμων να περιορίσει την εκλογική του ζημιά. Ο λογαριασμός ωστόσο δεν αλλάζει και θα κληθούν να τον πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις με νέες δόσεις φόρων.
Σε κίνδυνο η Νέα Δημοκρατία
Το κλίμα οξύνεται στη Νέα Δημοκρατία, πριν καν ξεκινήσει η κούρσα της ηγεσίας. Σε αρκετές περιπτώσεις η προσωπική φιλοδοξία μπαίνει μπροστά από το συλλογικό καλό, και εάν επικρατήσει αυτή η λογική, τότε το φάσμα της διάσπασης ή αποκοπής ενός τμήματος της Ν.Δ. θα γίνει πραγματικότητα. Η Νέα Δημοκρατία πάντα ήταν ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα προσελκύοντας ψηφοφόρους από το χώρο της Κεντροαριστεράς μέχρι τη «βαθιά» δεξιά. Η λογική των τιμαρίων δεν θα ωφελήσει κανέναν παρά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Χρέος είναι των πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος είναι να δράσουν προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της διάσπασης αλλά και να βρεθούν νέα ικανά πρόσωπα, που θα μπουν στην πρώτη γραμμή για να εκσυγχρονίσουν τον λόγο της Ν.Δ. και να διευρύνουν την επιρροή της στην κοινωνία.
Η κατάρρευση των τραπεζών
Οι μετοχές των τραπεζικών τίτλων έχουν χάσει κατά μέσο όρο το 20% της ήδη ελαχιστοποιημένης αξίας τους κατά τις πρώτες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου μετά τις εκλογές. Οι μέτοχοι ανησυχούν για το ύψος της κεφαλαιοποίησης και πιέζουν προς τα κάτω την αξία των τραπεζών. Χωρίς όμως σταθερό πιστωτικό σύστημα καμία δημοσιονομική προσπάθεια εξυγίανσης δεν μπορεί να επιτύχει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπη με τα ερείπια της πραγματικής οικονομίας μετά τα capital controls και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης θα απαιτήσει χρόνο και μεταρρυθμιστικές επιτυχίες. Η κατάρρευση των τραπεζών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο γιατί προεξοφλεί καταστάσεις στην οικονομία.
e-typos
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.