Νέα έκθεση της Blackrock και νέα πλάνα αναδιάρθρωσης

Ο αμερικανικός οίκος πλέον γνωρίζει όσο κανείς την διάρθρωση των δανείων των ελληνικών τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδος αναθέτει εκ νέου – για τρίτη – φορά στην Blackrock για να εκπονήσει διαγνωστική μελέτη για τα προβληματικά δάνεια. 

Η νέα διαγνωστική μελέτη θα είναι έτοιμη μέσα στο επόμενο δίμηνο. 

Η συλλογική λύση έχει εγκαταλειφθεί για τα NPLs π.χ. τύπου bad bank ή Ιρλανδίας τύπου NAMA.

To νέο σχέδιο περιλαμβάνει την στρατηγική κατά κατηγορία δανείων. 

Π.χ. άλλη αντιμετώπιση θα έχουν τα καταναλωτικά και άλλη τα στεγαστικά δάνεια. 

Ουσιαστικά μελετούν την εξής λύση. 

Να κατηγοριοποιηθούν τα δάνεια σε 4 μεγάλες κατηγορίες και κάθε κατηγορία να έχει ένα γενικό τρόπο αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων υιοθετώντας και τις ιδιαιτερότητες κάθε τράπεζας. 

Νέα πλάνα αναδιάρθρωσης… χωρίς μαζικές απολύσεις 

Οι ελληνικές τράπεζες μεταξύ 11 και 15 Οκτωβρίου θα υποβάλλουν στην ΤτΕ και στην ΕΚΤ τα νέα πλάνα αναδιάρθρωσης (restructuring plan) τα οποία πρέπει να εγκριθούν από την DGCom και τον ESM. 

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι τα νέα πλάνα αναδιάρθρωσης δεν θα είναι επιθετικά αλλά θα είναι σχεδόν αντίγραφα των πλάνων αναδιάρθρωσης του 2014 επικαιροποιημένα. 

Ο αρχικός φόβος ότι θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις μέσω εθελούσιας εξόδου δεν επιβεβαιώνεται.

Η μείωση προσωπικού θα είναι πολύ περιορισμένη, δυσανάλογα μικρότερη των παλαιότερων πλάνων αναδιάρθρωσης. 

Οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν μειωθεί στους 44 χιλιάδες και σε βάθος 2ετίας θα μπορούσαν να μειωθούν στους 40 χιλιάδες είτε ως συνταξιοδότηση είτε με κάποια μεμονωμένα προγράμματα εθελούσιας εξόδου πολύ μικρής κλίμακας όμως. 

Στα νέα πλάνα αναδιάρθρωσης περιλαμβάνονται συγχωνεύσεις θυγατρικών στα Βαλκάνια μεταξύ των ελληνικών τραπεζών κατά τα πρότυπα Eurobank – Alpha bank στην Βουλγαρία. 

Οι συγχωνεύσεις μεταξύ των 4 συστημικών τραπεζών έχουν οριστικά αποκλειστεί. 

Η Ελλάδα έχει το πιο συγκεντρωτικό τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη. 

Οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες ελέγχουν το 95% της αγοράς όταν οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες στην Γερμανία ελέγχουν το 57% της γερμανικής τραπεζικής αγοράς.

Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν τον μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξουν άλλες συγχωνεύσεις. 

Αυτό είναι οριστικό

Μεταξύ 14-18 Οκτωβρίου του 2015 ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

Μέσα Οκτωβρίου – πιθανότατα 14-18 Οκτωβρίου του 2015 – θα έχει ολοκληρωθεί και ψηφιστεί ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα διέπει και την λειτουργία του ΤΧΣ. 

Σημειώνεται ότι τα stress tests θα ανακοινωθούν 25 Οκτωβρίου. 

Στο νέο νόμο θα περιλαμβάνονται οι παραδοχές για τον καθορισμό της τιμής των αυξήσεων κεφαλαίου 

1) μέσος όρος των τελευταίων 50 συνεδριάσεων μείον 50% discount 

2) τελευταία χρηματιστηριακή τιμή 

Ωστόσο, υπό εξέταση βρίσκονται οι όροι της νέας ανακεφαλαιοποίησης, αν δηλαδή θα συμπεριληφθούν τα cocos ή θα περάσει το σχέδιο για calls options. 

Με την ολοκλήρωση των stress tests θα προκύψουν δύο μεγέθη κεφαλαιακών αναγκών στις ελληνικές τράπεζες. 

Στο βασικό σενάριο θα προκύψουν μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες και στο δυσμενές σενάριο υψηλότερες.

Από τα AQR δεν προκύπτουν ακραίες κεφαλαιακές ζημίες 

Από τα AQR τα asset quality review δηλαδή την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού δεν προκύπτουν ακραίες κεφαλαιακές ανάγκες.

Τραπεζικά στελέχη ότι τα stress tests διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες 

Α)Αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού AQR 

B) Stress tests με βασικό και δυσμενές σενάριο. 

Το δυσμενές σενάριο λαμβάνει ως παραδοχή ύφεση για το 2015 περίπου -3,5% αντί -1,5% με -1,6% που τελικώς θα διαμορφωθεί.

Από το σκέλος των AQR, δηλαδή των NPLs των προβληματικών δανείων, οι κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν δεν είναι ακραίες. 

Το πρόβλημα προέρχεται από τις παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου των stress tests.

Θέμα αξιοπιστίας των τραπεζών και της ΤτΕ θέτει ο SSM – Σχεδιάζουν οι αμκ να υλοποιηθούν από τον ESM χωρίς ιδιώτες

Μείζον θέμα που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανακύπτει από την στάση του SSM του μόνιμου μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας. 

Η απόφαση του SSM να απομονώσει τις ελληνικές τράπεζες από την διαδικασία των stress tests εγείρει σοβαρά ερωτηματικά ενώ το ακόμη χειρότερο είναι ότι απέκλεισαν και την ΤτΕ. 

Όταν ο SSM αποκλείει και την Τράπεζα της Ελλάδος από την διαδικασία των stress tests των ελληνικών τραπεζών αποδεικνύει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας. 

Με βάση έγκυρη πηγή «ο SSM έχει αποκλείσει τις ελληνικές τράπεζες και την ΤτΕ από την διαδικασία των stress tests κοινώς τους κρατάει στο σκοτάδι γιατί δεν θεωρεί αξιόπιστες ούτε τις ελληνικές τράπεζες ούτε την ΤτΕ λόγω του φιάσκο των stress tests του Οκτωβρίου του 2014. Τον Οκτώβριο του 2014 μαγειρεύτηκαν τα stress tests με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εμφανιστούν κεφαλαιακές ανάγκες ύψους τουλάχιστον 6 δισεκ.»

Με βάση την ίδια πηγή «υπάρχει ενδεχόμενο οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου είναι σκόπιμα μεγάλες, ώστε να αποκλείσουν τους ιδιώτες μετόχους, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να υλοποιηθεί από τον ESM απευθείας, παρακάμπτοντας την BRRD και εν συνεχεία μέσω placement να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση».

Το θέμα της αξιοπιστίας είναι μείζον. 

Οι τράπεζες και η ΤτΕ είναι αξιόπιστες, όμως η στάση του SSM να τις αποκλείει, όπως και την ΤτΕ είναι μείζονος σημασίας.

xrimatistirio