Το βασικό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες θέλει τις κεφαλαιακές ανάγκες να διαμορφώνονται στα 14-16 δισεκ. και καμία τράπεζα να μην ενταχθεί σε καθεστώς resolution.
To σενάριο αυτό έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες επιβεβαίωσης.
Όμως ο βασικός φόβος, η βασική ανησυχία των τραπεζών και της ΤτΕ είναι μήπως οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών σκόπιμα αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποθαρρύνουν τους ιδιώτες επενδυτές ή μια από τις 4 συστημικές τράπεζες δεν καταφέρει να καλύψει το βασικό σενάριο και τότε υποχρεωτικά οδηγεί σε resolution.
Τα 14-16 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες δεν είναι ένας εξωπραγματικός στόχος, όμως η παρελθούσα εμπειρία αποδεικνύει ότι…δεν πρέπει να υποτιμάει κανείς τους δυνητικούς κινδύνους.
Π.χ. όταν το ΔΝΤ είχε προβλέψει ότι θα καταφέρει το ΤΧΣ από τα 50 δισεκ. τελικά αξιοποιήθηκαν 40 δισεκ. να ανακτηθούν 15-16 δισεκ. θεωρήθηκε υπερβολικά χαμηλή εκτίμηση.
Η σημερινή αξία των 40 δισεκ. του ΤΧΣ είναι περίπου 2 με 2,2 δισεκ. ευρώ.
Το 2014 φαινομενικά στα stress tests του Οκτωβρίου προέκυψε ότι οι τράπεζες – δυστυχώς λανθασμένα – ότι δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Το 2015 προκύπτουν 14-16 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Το βασικό σενάριο θέλει καμία τράπεζα να μην κινδυνεύει από resolution.
Τι θα συμβεί όμως τελικώς τράπεζα αποτύχει στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης;
Resolution σημαίνει εξυγίανση.
Οι μέτοχοι θα χάσουν τις μετοχές τους και η τράπεζα θα ανακεφαλαιοποιηθεί με τους χειρότερους όρους.
Η τράπεζα και οι εγγυημένες καταθέσεις θα διασωθούν και η διοίκηση θα αντικατασταθεί.
Ένα τέτοιο σενάριο θα έχει πολύ αρνητική επίδραση σε όλο τον κλάδο.
Επειδή λοιπόν παρεισφρέουν και πολιτικά κριτήρια στα stress tests το πιθανότερο σενάριο είναι ότι δεν θα υπάρξει resolution στις ελληνικές τράπεζες.
Banking News
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.