«Ναυάγησε» το σχέδιο ενοποίησης των τραπεζών

Καθοριστική η στάση της Γερμανίας

 

Στο κενό έπεσε το σχέδιο για τραπεζική ενοποίηση μέσω του προγράμματος εγγύησης καταθέσεων, μετά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

 

Όλες οι μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης βρίσκονται υπό έναν ενιαίο εποπτικό οργανισμό, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ εφαρμόζεται κοινή μέθοδος εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών, που περιλαμβάνει ένα κοινό ταμείο το οποίο πληρώνουν οι ίδιες οι τράπεζες προκειμένου να καλυφθούν τα κόστη.

 

Οι ηγέτες της ΕΕ δεν σχεδίαζαν να κάνουν κάποια άμεση αναφορά σε αυτό το σχέδιο εγγύησης καταθέσεων, καθώς το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου που είδε το Reuters αναφέρει μόνο: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε υπόψη τις συζητήσεις επί της έκθεσης των Προέδρων για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης. Ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι εργασίες σε όλες τις πτυχές, τονίζοντας τη σημασία της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης».

 

Ωστόσο, η αναφορά στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης δεν άρεσε στο Βερολίνο, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί από την τελική εκδοχή των συμπερασμάτων, ανέφεραν στο Reuters Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

 

Deal News