Οι εγχώριες τράπεζες πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ελλήνων καταθετών.
Το “κούρεμα” των καταθέσεων το γνωστό σε όλους bail in απασχολεί εκ νέου τα επιτελεία των επιχειρήσεων, τα οποία να σημειωθεί καταστρώνουν σχέδια προστασίας των κεφαλαίων που διαθέτουν στις τράπεζες.
Οι εταιρείες που είναι προσανατολισμένες στην εσωτερική αγορά διαπιστώνουν ότι έχουν μικρά περιθώρια κινήσεων λόγω εφαρμογής των capital controls, ενώ όσες παράγουν προϊόντα που κατευθύνονται σε αγορές του εξωτερικού έχουν πλεονεκτήματα σε σχέση με τις εσωστρεφείς επιχειρήσεις.
Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις ήδη διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού και υποδεικνύουν στους πελάτες τους οι πληρωμές να γίνονται εκτός των συνόρων.
Η Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών που προτιμούν οι επιχειρηματίες διότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας προχώρησε στο παρελθόν σε “κούρεμα” των καταθέσεων δίνοντας Σολομώντεια λύση στο τραπεζικό πρόβλημα της χώρας.
Οι κυπριακές τράπεζες εμπνέουν εμπιστοσύνη στους καταθέτες τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική αγορά. Πλήθος φαρμακευτικών παραγωγικών επιχειρήσεων με έδρα την Ελλάδα χρησιμοποιούν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου για τις συναλλαγές τους.
Πρόσφατα και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας κλείνουν τουριστικά πακέτα για την τουριστική σεζόν του 2016 ζητώντας τα χρήματα να κατατεθούν σε λογαριασμούς του εξωτερικού.
Με τις επιλογές αυτές οι επιχειρηματίες μειώνουν την έκθεσή τους έναντι του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Ξένες τράπεζες ψάχνουν πελάτες στην Ελλάδα
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο εκπρόσωποι τραπεζών από τη Βουλγαρία και άλλων χωρών να επισκέπτονται Έλληνες επιχειρηματίες που τους προτείνουν να γίνουν πελάτες τους καταθέτοντας δελεαστικές προτάσεις.
Το εντυπωσιακό είναι ότι οι υπάλληλοι των ξένων τραπεζών δεν κάνουν …ραντεβού στα τυφλά το αντίθετο συμβαίνει.
Φθάνοντας στην Αθήνα έχουν κλείσει ήδη τα ραντεβού με Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι τους καλοδέχονται. Και οι δύο πλευρές αρχίζουν τις συζητήσεις με σκοπό τη συνεργασία καθώς η πρόταση που διαθέτει στις αποσκευές του ο ξένος τραπεζοϋπάλληλος είναι δελεαστική.
Στέλεχος επιχείρησης μας αποκάλυψε τη συνάντηση μας ανέφερε ως παράπονο ότι ποτέ καμία εγχώρια τράπεζα στον παρελθόν δεν τον είχε προσεγγίσει για συνεργασία με τα χαρακτηριστικά που παρουσίασε ο εκπρόσωπος της ξένης τράπεζας.
Η συζήτηση χτίζεται με βάση το σενάριο εφαρμογής του bail in και σε δεύτερο στάδιο η συζήτηση επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση της επιχείρησης με ευνοϊκούς όρους.
Δηλαδή το δάνειο μένει στο εξωτερικό η ελληνική επιχείρηση μειώνει τα κεφαλαιακά της αποθέματα προκαταβάλλοντας ακόμη και φόρους και αποπληρώνει τρέχουσες οικονομικές της υποχρεώσεις.
Η ελληνική επιχείρηση χρηματοδοτείται ομαλά από την τράπεζα του εξωτερικού χωρίς κανένα πρόβλημα.
Οι εκπρόσωποι των ξένων τραπεζών έχουν πλήρη στοιχεία για τις επιχειρήσεις που έχουν δείκτη φερεγγυότητας πολύ υψηλό και οι εγγυήσεις που προσφέρει ο Έλληνας επιχειρηματίας στην ξένη τράπεζα είναι ικανοποιητικές.
Αντίθετα οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο “κόκκινο” και αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας θα περιμένουν την ενδυνάμωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησή τους.
Η πλειονότητα των στελεχών θεωρεί ότι οι εγχώριες τράπεζες πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ελλήνων καταθετών οι οποίοι ακόμη έχουν κρυμμένα στα σεντούκια περισσότερα από 40 δισ ευρώ, τα οποία είναι πολλαπλάσια από τα κεφάλαια που θα αναζητηθούν με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
‘; document.write(”); document.write(addy_text80552); document.write(‘<\/a>’); //–>\n
Βankingnews
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.