Δεν παίρνει η Ελλάδα τη δόση της αν δεν λύσει τα θέματα πλειστηριασμών, ΦΠΑ και φαρμακείων

Το χθεσινό Euro Working Group δεν άναψε το πράσινο φως για τη δόση των 2 δισ. στην Ελλάδα.

 

Παρά την λεπτομερή ενημέρωση του υπουργού κ.Χουλιαράκη προς τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τις παρεμβάσεις που έχουν προχωρήσει, καθώς και για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η Ομάδα Εργασίας των”19″  ξεκαθάρισε πως χωρίς συμφωνία για τα ακανθώδη ζητήματα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων δεν είναι δυνατή η αποδέσμευση των 2 δισ. ευρώ.

 

Έτσι, η κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί όχι μόνο το πρώτο αλλά και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων δράσεων.

 

Την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους επικεφαλής του «κουαρτέτου» των πιστωτών.

 

Την επόμενη βδομάδα, σε έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup, ενδέχεται λοιπόν  να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης στην Ελλάδα ύψους 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

 

Σημειώνεται ότι η Γερμανία, μέσω του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνδέει την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε αντίθεση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

 

Στη γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος έθεσε εκ νέου ως προαπαιτούμενο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

 

Στο μεταξύ, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα, Πιέρ Μοσκοβισί, τόνισε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα πρέπει να λάβει σημαντικές και σκληρές αποφάσεις μέχρι το τέλος του έτους».

 

Bankwars