«Και τώρα μεταρρυθμίσεις». Το μήνυμα αυτό στέλνουν οι δανειστές στην Αθήνα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των ελληνικών τραπεζών και την ψήφιση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Το σημαντικότερο θέμα που θα πρέπει να κλείσει είναι αυτό των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλο, καθώς η ελληνική πρόταση «καλύπτει» σχεδόν το 74% των ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας, ενώ εκείνη των δανειστών μόλις το 20%. Ωστόσο, θα πρέπει να βρουν άμεσα λύση.
Μέσα στην εβδομάδα η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει και το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση την Πέμπτη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κάποιες από τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, μέχρι να ψηφιστεί να κατατεθούν και τροπολογίες με επιπλέον προαπαιτούμενες δράσεις, αφού έως τώρα έχουν ολοκληρωθεί ή είναι πολύ κοντά στο να κλείσουν οι περίπου 35 από τις 49 παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να εκταμιευθούν τα 2 δις ευρώ.
Εφόσον κλείσει αυτό το πακέτο μέτρων, θα ανοίξει ένας δεύτερος γύρος με τη λίστα των προαπαιτούμενων μέτρων για την υποδόση του 1 δις ευρώ. Η Αθήνα δεν έχει ακόμα λάβει τη σχετική λίστα, αφού αυτή θα δοθεί όταν ολοκληρωθεί το πρώτο πακέτο των μέτρων.
Πέραν αυτών, οι δανειστές έχουν σχεδιάσει να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου για τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος. Αν και είναι προγραμματισμένο η επίσκεψή τους να διαρκέσει έως τις 20 του μήνα, στελέχη των θεσμών θεωρούν βέβαιο ότι ο έλεγχος θα διαρκέσει πολύ περισσότερο. Ειδικά τώρα, που τα αποτελέσματα των stress tests δείχνουν ότι δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα να δανειστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών περισσότερα κεφάλαια από τα 10 δις ευρώ που έχει ήδη δανειστεί και βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ