Moody’s: Credit negative οι κεφαλαιακές ανάγκες 14,4 δισ. των τραπεζών – Πιθανό το bail in των ομολογιούχων

Credit negative χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να συγκεντρώσουν μέχρι το τέλος του έτους τα κεφάλαια ύψους 14,4 δισ. ευρώ που προέκυψαν από τα stress tests,  λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών της χώρας. 

 

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, είναι πιθανή η χρήση πόρων του Δημοσίου και το bail-in των ομολογιούχων. 

 

Η Moody’s εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα δυσκολευτούν πολύ να αντλήσουν όλα τα απαιτούμενα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές τους επόμενους δυο μήνες, και πως είναι εξαιρετικά πιθανή η εφαρμογή των εργαλείων bail-in.

 

Τρεις τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε προαιρετική δημόσια προσφορά για ανταλλαγή τίτλων, προκειμένου να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση.

 

Οι τράπεζες προσέφεραν στους ομολογιούχους να ανταλλάξουν τους τίτλους τους είτε με μετρητά σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές, ή με κοινές μετοχές, στο πλαίσιο των ΑΜΚ που θα υλοποιηθούν.

 

Αυτές οι προαιρετικές ανταλλαγές υποδηλώνουν σημαντικές εκτιμώμενες απώλειες άνω του 50% για τους κατόχους ομολόγων υψηλής εξασφάλισης, που συνάδουν με την αξιολόγηση C που η Moody’s δίνει στα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης και των τεσσάρων τραπεζών.

 

Bankwars