Rheinische Post: Η Ελλάδα δημιουργεί και πάλι προβλήματα – Τα «κόκκινα δάνεια» εμπόδιο στην αξιολόγηση

«Η Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα ξανά» τιτλοφορείται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Rheinische Post», σχετικό με την πορεία της εφαρμογής και αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

 

Ειδικότερα, ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει πως ξανά παρατηρούνται δυσκολίες στο πρόγραμμα λιτότητας και στις μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Τα «κόκκινα δάνεια» κάνουν τη ζωή των κλιμακίων των Θεσμών, αλλά και της κυβέρνησης στην Αθήνα δύσκολη, τονίζει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, με νόημα πως «αν δεν υπάρξει συμφωνία κλείνει η στρόφιγγα του ρευστού για την Ελλάδα».

Στη συνέχεια επικαλείται τις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, από την Αθήνα, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη.

«Είμαστε σε καλό δρόμο, όμως πρέπει να διατηρήσουμε τον ρυθμό μας. Είμαι αισιόδοξος», υπογράμμισε ο Moscovici, ο οποίος κάλεσε εκ νέου την Ελλάδα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αγγίζει τα 86 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. θα εκταμιεύονταν τον περασμένο Οκτώβριο.

Ωστόσο η αξιολόγηση καθυστέρησε, ενώ παραμένει ανολοκλήρωτη, αναφέρει ακόμα ο συντάκτης.
Και αυτό, διότι οι Θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει σε ένα σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων δανείων».

Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση ζητά να προστατευθεί η πρώτη κατοικία όλων των οφειλετών, που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, κάτι στο οποίο τα κλιμάκια των Θεσμών διαφωνούν.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να αποπλαισιώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. 

Την ίδια ώρα οι δανειστές επιμένουν ότι η αξιολόγηση πρέπει να προηγηθεί της ανακεφαλαιοποίησης.

Επιπλέον, η Αθήνα επιθυμεί να ανοίξει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους το τάχιστο δυνατό.

Το καλό νέο ήρθε το Σάββατο (31/10) όταν τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών ήταν καλύτερα των αναμενόμενων.

Ειδικότερα, θα χρειαστούν 14,4 δισ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα είχε προσδιορίσει το ποσό στα 25 δισ. ευρώ.

«Ενθαρρυντικά» αποκάλεσε τα αποτελέσματα και η Κομισιόν.

Εντούτοις, καταλήγει η Rheinische Post, τα «κόκκινα δάνεια» ξεπερνούν σε αξία τα 100 δισ. ευρώ και αποτελούν την κύρια αιτία των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες.

Bankingnews