Η θέση της κυβέρνησης, όπως αυτή κατατέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, είναι απολύτως σωστή. Δεν μπορεί η Ευρώπη να απαιτεί απελευθέρωση των πλειστηριασμών σε μια χώρα η οποία αφενός αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα και αφετέρου της ζητούν οι Ευρωπαίοι να προσφέρει στέγη και τροφή σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.
Είναι ασφαλώς αδιανόητο να ανοίξει ένας κύκλος κατασχέσεων ακινήτων οικογενειών, οι οποίες δεν πληρώνουν τα δάνειά τους επειδή έχουν πληγεί από την κρίση. Μια απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα δημιουργούσε μείζον πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα και είναι αυτονόητο από την πλευρά της κυβέρνησης να μπαίνει εκεί μια «κόκκινη γραμμή».
Επιτακτική ανάγκη είναι επομένως η εξεύρεση ενός συμβιβασμού κυβέρνησης και δανειστών, η οποία αφενός θα υψώνει ομπρέλα προστασίας στους πραγματικά μη έχοντες να πληρώσουν τις δόσεις τους και αφετέρου θα «αποκαλύπτει» όσους… κοκκινίζουν τα δάνειά τους, παρά το γεγονός ότι έχουν εισοδήματα ή άλλα ακίνητα. Θα πιέζουν δηλαδή οι ρυθμίσεις που θα έρθουν τους επαγγελματίες «τσαμπατζήδες» που εκμεταλλεύονται τη γενικότερη κατάσταση και έχουν κηρύξει στάση πληρωμών.
Ομως, πέραν του δίκαιου του αιτήματος για την πρώτη κατοικία, που η κυβέρνηση το συνδέει με το Προσφυγικό, δεν πρέπει να ξεχνά ότι έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Ο Π. Μοσκοβισί χθες έσπευσε να μας το υπενθυμίσει, κι έχει μεγαλύτερη σημασία η θέση του σε σχέση με τις υποσχέσεις για βοήθεια από τον έτερο Ευρωπαίο αξιωματούχου, Μ. Σουλτς.
Το διακύβευμα είναι πολύ κρίσιμο για τη χώρα. Οχι μόνο γιατί είναι απολύτως απαραίτητο να κλείσει η αξιολόγηση και να εκταμιευτούν τα 2 δισ. ευρώ. Αλλά και γιατί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο, αλλιώς τίθεται ξανά σε κίνδυνο όλη η πορεία της οικονομίας.
Δεν πρέπει, επομένως, να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά η όποια συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια και την πρώτη κατοικία. Επιτυχία θα είναι να προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δανειολήπτες. Ομως, ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η επιτυχία εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Διότι μόνον έτσι θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και θα επέλθει οικονομική ειρήνη.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.