Η προσπάθεια του Τσίπρα να συμψηφίσει το κόστος του προσφυγικού με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών είναι απαράδεκτη ηθικά και πολιτικά.

Ο ίδιος, πριν από λίγες ημέρες από το βήμα της Βουλής, κατακεραύνωνε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι δήθεν κοστολογούν τις ανθρώπινες ψυχές που χάνονται στα σαπιοκάραβα των Τούρκων δουλεμπόρων. «Πείτε μας πόσο κοστίζει ένα νεκρό παιδί» έλεγε χαρακτηριστικά, σε μία πρωτοφανή επίδειξη λαϊκισμού. 

Τώρα συνδέει, και μάλιστα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, τη στέγαση των μεταναστών με τη δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. να επανεξετασθεί το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων για κατοικίες υψηλής αξίας.

Και όμως, ο πρωθυπουργός, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, ανέλαβε την υποχρέωση φιλοξενίας 50.000 μεταναστών χωρίς να συζητήσει τον τρόπο χρηματοδότησης της χώρας και την κάλυψη του κόστους. 

Αργησε να καταλάβει την παγίδα που του έστησαν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και η Τουρκία διά της απουσίας της στη συγκεκριμένη Σύνοδο, και τώρα ψάχνει να βρει τρόπους χρηματοδότησης των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει συνδέοντας το Μνημόνιο με το προσφυγικό.
 

Η προσπάθεια αυτή είναι αποτυχημένη. Αντιθέτως, θα είχε καλύτερα αποτελέσματα εάν ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του είχαν συγκεκριμένες και διακριτές προτάσεις για τα δύο ζητήματα. Η διαχείριση του προσφυγικού κοστίζει στην Ελλάδα και η δαπάνη αυτή πρέπει να καλυφθεί από την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός οφείλει να παρουσιάσει ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο για τη χρηματοδότηση της μετακίνησης και στέγασης των προσφύγων. Επρεπε να το είχε κάνει στη Σύνοδο των Βρυξελλών. Ας το ετοιμάσει τουλάχιστον τώρα.
 

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς ακινήτων, επιτέλους ας δουλέψει λίγο το υπουργείο Οικονομίας για να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός που δεν θα ξεσπιτώνει νοικοκυριά με ακίνητα μεσαίας ή μικρής αξίας αλλά και δεν θα λειτουργεί ως άλλοθι για μπαταξήδες πολυτελών κατοικιών. Το θέμα των «κόκκινων» δανείων πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα γιατί αλλιώς θα λειτουργεί ως μία μαύρη τρύπα στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Ο κ. Σταθάκης μπορεί να ακούσει τι προτείνουν οι τραπεζίτες για να αποτραπούν οι πλειστηριασμοί και να διαπραγματευθεί με τους τροϊκανούς ώστε να προστατευθούν αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη. Αλλά η διαπραγμάτευση να γίνει με οικονομικούς όρους και όχι με τους νεκρούς του Αιγαίου.

 

e-typos