Τη «νύφη» της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πληρώνουν και οι κάτοχοι ομολόγων των τραπεζών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες δέχονται επιστολές από τις εκδότριες τράπεζες που τους ζητούν να συνομολογήσουν σε μία ανταλλαγή. 

 

Οι κάτοχοι ομολόγων που διάβασαν τις επιστολές τους έπιασε «κρύος ιδρώτας» διότι η αρχική επένδυση προέβλεπε ετήσια απόδοση έως 6% και με τη λήξη του ομολόγου θα καταβάλλονταν το σύνολο του κεφαλαίου. 

Η συνολική αξία των ομολόγων που ανακαλείται από τις τράπεζες υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ. 

Οι τράπεζες στις «καλές» εποχές και συγκεκριμένα από τις αρχές του 2007 προχώρησαν στην έκδοση ομολόγων και στη συνέχεια μέσα από τα Private Banking των τραπεζών διοχετεύθηκαν στους «καλούς» πελάτες με διαθέσιμα κεφάλαια άνω των 100.000 ευρώ. 

Η επένδυση και πιο συγκεκριμένα η αγορά τραπεζικών ομολόγων ήταν μία καλή τοποθέτηση. 

Ωστόσο οκτώ χρόνια αργότερα αποδεικνύεται ότι όλα μπορούν να συμβούν και ο κάτοχος ομολόγου μπορεί να χάσει χρήματα αν πάρει λάθος αποφάσεις. 

Σήμερα οι κάτοχοι ομολόγων με τις επιστολές ανά χείρας και με τη συνοδεία δικηγόρων πήγαν στα καταστήματα των τραπεζών που είχαν αγοράσει τα ομόλογα για να πάρουν πληροφορίες από τους υπαλλήλους.

Οι απαντήσεις όμως που έλαβαν δεν ήταν ικανοποιητικές και το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν ότι θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων με μετοχές.

Το bankingnews επικοινώνησε με το δικηγορικό γραφείο Kyros Law Office και τον δικηγόρο κ. Γιάννη Κυριακόπουλο , ο οποίος ανέφερε ότι η ανταλλαγή είναι καθόλα νόμιμη αφού οι εκδότες στην αρχική έκδοση των ομολόγων είχαν διατυπώσει αυτό το δικαίωμα.

Επανέλαβε ότι η όλη διαδικασία είναι νόμιμη. 

Ωστόσο ο κ Κυριακόπουλος επικαλέστηκε την οδηγία MIFID που ορίζει με σαφήνεια ότι ο πελάτης και αγοραστής ομολόγων πρέπει να γνωρίζει τον κίνδυνο που αναλαμβάνει με την αγορά ομολόγων.

Στο γραφείο του έχουν προσέλθει κάτοχοι ομολόγων προσκομίζοντας μία σύμβαση σε αγγλικό κείμενο ενώ λείπει το αντίστοιχο ελληνικό που θα προσδιόριζε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της εκδότριας τράπεζας έναντι των ομολογιούχων. 

Ο κ. Γιάννης Κυριακόπουλος όμως αναγνώρισε ότι η πρακτική λύση που απομένει στους ομολογιούχους είναι η συμμετοχή τους στην ανταλλαγή των ομολόγων με μετοχές. 

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες εμφανίζουν ένα τοπίο το οποίο διαφέρει από τη μία τράπεζα από την άλλη.

Το δικηγορικό γραφείο ήδη διαχειρίζεται υποθέσεις και προτάσεις τραπεζών που λένε ότι η ανταλλαγή των ομολόγων θα γίνει με μετοχές στο 50% της τρέχουσας ονομαστικής αξίας με αποτέλεσμα ο πελάτης και κάτοχος ομολόγου να χάνει έως 600.000 ευρώ από το αρχικό κεφάλαιο. 

Επίσης υπάρχει περίπτωση που ο ομολογιούχος λαμβάνει σε ρευστό μόλις το 9% της αρχικής αξίας της επένδυσης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις ομολογιούχων που μπορούν να ρευστοποιήσουν τα ομόλογα με ονομαστική αξία στα 91 ευρώ ενώ η αγορά είχε γίνει με ονομαστική αξία τα 100 ευρώ. 

Ομολογιούχοι που επικοινώνησαν με το bankingnews μας ανέφεραν ότι είχαν άγνοια κινδύνου και το μόνο που είχαν κατανοήσει ήταν ότι θα ελάμβαναν στη λήξη του ομολόγου το ποσό της αρχικής επένδυσης. 

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος  από Bankingnews

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.