Μια αποτυχημένη επιτυχία – Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτέλεσε τον απόλυτο εξευτελισμό μετοχών και μετόχων

Δυστυχώς το κείμενο αυτό αποτελεί τον επικήδειο της ανακεφαλαιοποίησης, της δυσκολότερης ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Είναι επικήδειος γιατί ακόμη και η επιτυχία – που σημαίνει ότι και οι 4 τράπεζες θα τα καταφέρουν –  τελεί υπό αστερίσκους καθώς οι μετοχές έχουν καταρρεύσει. 

 

Δεν προσπαθούμε να ισοπεδώσουμε την υπεράνθρωπη προσπάθεια των τραπεζιτών και των στελεχών των τραπεζών που κάτω από ακραίες συνθήκες και με τους χειρότερους όρους ποιοτικούς και χρονικούς έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες με συνοπτικές διαδικασίες.

Όμως θα παρουσιάσουμε ορισμένα στοιχεία τα οποία προκαλούν θλίψη και οργή, θλίψη για τον απόλυτο εξευτελισμό και οργή για μια κυβέρνηση που δεν κατάλαβε τι έπρεπε να κάνει και στην προσπάθεια της δήθεν να διασώσει το σπίτι του βιοπαλαιστή οδήγησε τις τράπεζες στον απόλυτο ευτελισμό. 

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. 

Η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 ήταν και θα παραμείνει για καιρό η χειρότερη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στην ιστορία του κλάδου. 

Με τα χειρότερα ποιοτικά στοιχεία και με το απόλυτο διασυρμό. 

Οι τράπεζες να έχουν αποτίμηση 2,8 δισεκ. και να αποτιμώνται τα 18 δισεκ. κεφάλαια των τραπεζών προ της ανακεφαλαιοποίησης σχεδόν στο μηδέν. 

Ποιος μπορεί να μιλήσει για επιτυχία όταν οι ξένοι επενδυτές έχουν διασύρει το τραπεζικό σύστημα με τις ακραίες κερδοσκοπικές τους κινήσεις, μηδενίζουν τις μετοχές στο χρηματιστήριο για να αγοράσουν στο μηδέν στα βιβλία προσφορών. 

Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς επενδυτές αγοράζουν 18 δισεκ. κεφάλαια στο μηδέν. 

Ποια είναι η επιτυχία, δεν υπάρχει επιτυχία είναι μια αποτυχημένη επιτυχία. 

Δυστυχώς έγιναν πολλά λάθη ξεκίνησαν από το 2014 όταν οι τράπεζες δεν ήθελαν να δουν την αλήθεια ότι στα stress tests του 2014 έπρεπε να είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί προαιρετικά. 

Εν συνεχεία ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα διέλυσε όλα και στο τέλος τα βιβλία προσφορών ταυτόχρονα με την κυβέρνηση να μην έχει κλείσει συμφωνία και να μην έχουν ακόμη εκταμιευθεί τα 10 δισεκ. εξέλιξη που κωλυσιεργεί έως σαμποτάρει την ανακεφαλαιοποίηση ορισμένων τραπεζών. 

Δεν αποκλείεται οι θεσμοί σκόπιμα να κωλυσιεργούν, σκόπιμα να καθυστερούν φέρνοντας σε αδιέξοδο ορισμένες τράπεζες ώστε όλο αυτό το σκηνικό….καταστροφής να  αποτελέσει μέσο πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση να πει ναι σε όλα. 

Για ποια διαπραγμάτευση μιλάμε όταν στο τέλος οι θεσμοί θα επιβάλλουν το τελικό τους σχέδιο. 
Η ουσία όμως στο τραπεζικό σύστημα εδράζεται στο γεγονός ότι 

1. Οι μετοχές κατέρρευσαν η καταστροφή είναι ολοκληρωτική το 1999 ήταν μια μέτρια ζημία. 

2. Οι παλαιοί βασικοί μέτοχοι των τραπεζών που κυριάρχησαν για πάνω από 15-20 χρόνια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καταστράφηκαν ολοκληρωτικά και ουσιαστικά εκμηδενίστηκαν.  Πάει ο Λάτσης από την Εθνική, μηδένισε ο Κωστόπουλος στην Alpha, μηδένισε ο Βαρδινογιάννης στην Πειραιώς. 

Οι μεγαλομέτοχοι του παρελθόντος πάνω στους οποίους χτίστηκαν οι τράπεζες έχουν μηδενίσει. 

3. Οι τράπεζες θα βρεθούν μετά την ανακεφαλαιοποίηση με 35 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων περίπου 18 δισεκ. θα είναι DTA δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογία δηλαδή λογιστικά κεφάλαια. 

4. Οι τράπεζες από την περίοδο των παραδοσιακών μετόχων περνάνε στην φάση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που αφενός έχουν το πλεονέκτημα ότι θα προσπαθήσουν να ανεβάσουν τις κεφαλαιοποιήσεις αφετέρου έχουν το μειονέκτημα ότι οι νέοι μέτοχοι των τραπεζών είναι δυνητικοί πωλητές όχι στρατηγικές επενδυτές μακράς διάρκειας. 

5. Οι έλληνες μικρομέτοχοι αποτελούν το σοκαριστικό θύμα του ελληνικού χρηματιστηρίου, τα τρομοκρατικά χτυπήματα των αποτυχημένων πρωτοβουλιών τους εξαΰλωσαν, πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή χωρίς κανένα προηγούμενο. 

Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στην ιστορία. 
 

Βankingnews