Η κυβέρνηση διακηρρύσει ότι τα στεγαστικά δάνεια δεν θα δοθούν σε destress funds. Όμως, όπως διαβάζουμε στο www.capital.gr, η Eurobank έχει στα σκαριά δύο συμφωνίες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με βάση το νέο πλαίσιο, που δεσμεύονται να προωθήσουν κυβέρνηση και αρχές.

 

Αυτές αφορούν σε δάνεια στεγαστικά, μκαταναλωτικά και σε δάνεια σε επαγγεματίες και μικρές επιχειρήσεις. Για τα δάβνεια αυτά η Eurobank συζητάει με την Aktua Hellas για να εισέλθει στο σχήμα που ο συγκεκριμένος ισπανικός όμιλος έχει συστήσει με την Alpha Bank το Δεκέμβριο του 2014. Και είναι σε όλους γνωστές οι εικόνες των εξώσεων στην Ισπανία, από τράπεζες που άρπαξαν τα σπίτια δανειοληπτών που δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Μέχρις τιγμής, δεν έχουμε ακούσει από την κυβέρνηση που πανηγυρίζει για τη συμφωνία των κόκκινων δανείων, ότι δεν θα δούμε παρόμοιες εικόνες στην Ελλάδα με αυτές των εξώσεων στην Ισπανία, όταν τα ΜΑΤ πετούσαν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων στους δρόμους.

Εκτός αυτού, σήμερα έκλεισαν τα βιβλία προσφορών των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, οι οποίες θα περάσουν σε ιδιωτικά χέρια. Το 70% αφορά σε ξένα funds που πήραν μέρος στην ανακεφαλαιοίηση των τραπεζών. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, κάποια από αυτά τα funds να πουλήσουν τις δικές τους μετοχές των ελληνικών τραπεζών σε κάποια destress fund, τα οποία μετά, θα έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα να διεκδικήσουν τα χρήματα αυτά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να αρπάξουν τη πρώτη κατοικία των δανειοληπτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους.

 

Λένε ότι με αυτό το νομοσχέδιο έχουν εξαιρέσει τους κακοπληρώτες. Δεν έχουν προσδιορίσει όμως μέρχρι σήμερα πώς ορίζεται ο κακοπληρωτής. Αν πρόκειται για άτομα που είχαν λεφτά στη τράπεζα και δεν πλήρωναν, θα τους τα είχαν κατασχέσει. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίει. Αλλά επιδόματα ανεργίας, μισθοί και συντάξεις τα έχουν δεσμεύσει οι τραπεζίτες. Και μάλιστα κατ’επανάληψη. Άρα τίθεται το ερώτημα του ποιοι ορίζονται ως κακοπληρωτές και αν οι τράπεζες τους γνωρίζουν.Το λογικ΄πο συμπέρασμα είναι ότι οι τράπεζες γνωβρίζουν τους κακοπληρωτές από τότε που έδιναν τα δάνεια αφειδώς, και άρα γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι έχουν πάρει σπίτια με δάνεια και μπορούν να τα πληρώνουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι τράπεζες. Επίσης τους γνωρίζουν από τα στοιχεία του TAXIS . Και από τη στιγμή που η ανακαιφαλαιοποίηση των τραπεζών συνδέεται με το υπερταμείο των 50 δις, έτσι και το παραμικρό σπίτι που μπορεί να έχει ένας δανειολήπτης, μπορεί να καταλήξει ανά πάσα στιγμή στο ίδιο ταμείο, όταν ο δανειολήπτης δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του.

 

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.