Υπάρχουν  μάχες που είναι χαμένες εκ των προτέρων. Όπως αυτή που θα δώσει η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο για την διαχείριση των κόκκινων δανείων.

 

Η γραμμή που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση είναι ότι σε καμία  περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψει την πώληση  στεγαστικών δανείων σε funds.Η κυβέρνηση υπεραμύνεται με όλα τα μέσα της συγκεκριμένης θέσης, ώστε  να αποφύγει τις δυσάρεστες κοινωνικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει μια τέτοια απόφαση.
 

Όμως η  πώληση των δανείων σε καθυστέρηση είναι αναπόφευκτη και όχι μόνον επειδή είναι μνημονιακή υποχρέωση,  καθώς έχουμε δεσμευτεί για τη δημιουργία  μιας αποτελεσματικής  αγοράς κόκκινων δανείων.  Λόγω της κρίσης, από το σύνολο των  212 δις. δανείων, δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι τα μισά δάνεια σήμερα  είναι σε καθυστέρηση. Αν υπολογίσουμε και  αυτά που είναι ρυθμισμένα –που σημαίνει ότι ο δανειολήπτης δεν μπορούσε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με την αρχική   δανειακή σύμβαση και ζήτησε αλλαγή των όρων– είναι ζήτημα, αν σήμερα το 20% με 30% των δανείων εξυπηρετούνται κανονικά.
 

Εκτός όμως από το  μεγάλο αριθμό  των δανείων  σε καθυστέρηση που υποχρεώνει τη δυναμική διαχείριση τους με όρους αγοράς, ώστε να μην προκύψει  ανάγκη μια ακόμη ανακεφαλαιοποίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη και ένας ακόμη παράγοντας:  Οι νέοι ξένοι μέτοχοι των τραπεζών, καθώς οι ελληνικές τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίηση που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες άλλαξαν χέρια.

 

Οι προσδοκίες των νέων μετόχων -στις περισσότερες περιπτώσεις  πρόκειται για  hedge funds- είναι να αποκομίσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα και μεγαλύτερα κέρδη από τις επενδύσεις τους. Και επειδή με τις συνθήκες που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία δεν  υπάρχουν περιθώρια τραπεζικών  κερδών από πιστωτική επέκταση, η εκμετάλλευση των κόκκινων δανείων   είναι μονόδρομος. 

 

Αλέξανδρος Κασσιμάτης από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.