Στη πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου θα δημιουργηθεί το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων των 50 δις ευρώ.

 

Ο Έλληνας φορολογούμενος που μέχρι τώρα έχει δει το εισόδημά του να συρρικνώνεται ραγδαία από τις μειώσεις μισθών που του επιβλήθηκαν, από τη σημαντική αύξηση της φορολόγησής του, από την απώλεια της εργασίας του, την αύξηση της ανεργίας και από τη μείωση των συντάξεων, καλείται να πληρώσει και τη δόση του 1 δις από το οποίο προβλέπεται να ιδρυθεί το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων αλλά και να δημιουργηθεί η Ομάδα Εργασίας που θα το συστήσει και θα το λειτουργήσει. Κι ας βλέπει την ίδια στιγμή να καταλήγουν σ’ αυτό, όχι μόνο η ακίνητη περιουσία του κράτους, αλλά και πολλά άλλα ακίνητα.

Η δημιουργία του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων ανεβαίνει στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, και είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του Euroworking Group ή, σε περίπτωση αναβολής, ως το τέλος της εβδομάδας. Οι θεσμοί θέλουν να έχουν λόγο στη δημιουργία της Ομάδας Εργασίας και προφανώς να βάλουν μέσα δικά τους στελέχη, ενώ η ελληνική κυβέρνηση διαδίδει ότι επιδίωξή της είναι η Ομάδα Εργασίας να αποτελείται από Έλληνες. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι ως τις 22 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις του δεύτερου πακέτου για να εκταμιευτεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η δημιουργία της Ομάδας Εργασίας. Το νέο υπερταμείο θα πρέπει να είναι έτοιμο με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, στο α’ τρίμηνο του 2016. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ο ιδρυτικός νόμος, να έχει οριστεί η νέα του διοίκηση και να έχει δημιουργηθεί ένα αρχικό επιχειρηματικό σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που θα του εκχωρηθούν. Μεταξύ αυτών θα είναι οι συμμετοχές του Δημοσίου (ΤΧΣ) στις τράπεζες, περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, ακίνητα της ΕΤΑΔ και πιθανώς άλλα περιουσιακά στοιχεία ενεργειακού χαρακτήρα.

Στόχος του υπερταμείου είναι, με ορίζοντα 30ετίας, να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ, ως αξία των περιουσιακών του στοιχείων (ακίνητα, μετοχές, κ.λπ.). Το υπερταμείο θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την Κομισιόν θα υπάρχει μόνο εποπτεία. Από τα 50 δισ. ευρώ το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών (εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10 έως 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών), ενώ το υπόλοιπο 50% θα πάει σε ανάπτυξη (50%) και χρέος (50%). Η διαφορά με το ΤΑΙΠΕΔ, λέει η κυβέρνηση, είναι ότι με το ΤΑΙΠΕΔ τα τυχόν έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις πήγαιναν εξ’ ολοκλήρου στην αποπληρωμή του χρέους, ενώ με το νέο υπερταμείο στην αποπληρωμή του χρέους πηγαίνει μόνο το ένα τέταρτο των εσόδων.

Το νέο υπερταμείο θα πρέπει να είναι έτοιμο με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο α’ τρίμηνο του 2016. Μέχρι τότε δηλαδή θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ο ιδρυτικός του νόμος και να έχει οριστεί η νέα του διοίκηση. Επίσης μέχρι τότε θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα αρχικό επιχειρηματικό σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που θα του εκχωρηθούν. Μεταξύ αυτών θα είναι οι συμμετοχές του Δημοσίου (ΤΧΣ) στις τράπεζες, περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, ακίνητα της ΕΤΑΔ και πιθανώς άλλα περιουσιακά στοιχεία ενεργειακού χαρακτήρα.

Το υπερταμείο αποτελεί στην ουσία ένα λάκκο στον οποίο καταλήγουν όλα τα φιλέτα της χώρας, αλλά και μελλοντικά κέρδη. Εκεί θα μεταβιβαστούν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, οι μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, οι υποδομές και ακίνητα του ελληνικού δημοσίου τα οποία θα περάσουν στη κυριότητά του, βραχονησίδες, αεροδρόμια, λιμάνια, ΑΔΜΗΕ, υποδομές, κρατικές εταιρείες. Με την ίδρυση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων η Ελλάδα βγαίνει στο σφυρί καθώς στο νέο ταμείο αναμένεται να ενταχθούν περισσότερα από 70.000 ακίνητα, όπως συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές της στο τρίτο μνημόνιο. Πρόκειται για ακίνητα φιλέτα του Δημοσίου εντός και εκτός Ελλάδος, νησιά, βραχονησίδες και παραλίες, αγροτικές εκτάσεις, ακίνητα τραπεζών, αυτοκινητόδρομοι και περιφερειακά αεροδρόμια, πρώην «Ξενία», μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα, μουσεία, σπήλαια, τουριστικά περίπτερα, ιαματικές πηγές αλλά και ολυμπιακά ακίνητα κλπ, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πιθανόν να ενταχθούν σ’ αυτό και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού/φυσικού πλούτου της χώρας -υδρογονάνθρακες κα.

Ήδη, ξένα ΜΜΕ, έχουν δώσει στη δημοσιότητα, λίστες ολόκληρες με τα ελληνικά ακίνητα που θα πρέπει να ενταχθούν στο υπερταμείο.

 

Οι λίστες περιλαμβάνουν:

Ιαματικά λουτρά, Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (30), ΕΥΔΑΠ (61), Boutique Hotels (15 ξενοδοχεία), Ελληνικά Πετρέλαια (35%), ΕΛΤΑ (90%), Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ΔΕΗ (17%), Εγνατία Οδός, Κωπηλατοδρόμιο στον Σχοινιά, Ιππικό κέντρο στο Μαρκόπουλο, Ολυμπιακό κέντρο στο Γαλάτσι, μαρίνες, ΟΛΠ, ΟΛΘ, παραλίες, 14 περιφερειακά αεροδρόμια (μεταξύ των οποίων Ρόδος, Κέρκυρα, Κως), 2 Airbus, 2.500 κτίρια του υπουργείου Πολιτισμού, το κτίριο των σιδηροδρόμων, αλλά και κτίρια στο εξωτερικό (συμπεριλαμβανομένων της Ουάσινγκτον και της Νέας Υόρκης), 77.332 στρέμματα δημόσιας γης, η πρώην αμερικανική αεροπορική βάση του Ηρακλείου στην Κρήτη.

 

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.