Η δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων, η υλοποίηση της οποίας θα επιτρέψει την αποδέσμευση της δεύτερης υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, αλλά και θα επιβεβαιώσει την καλή συνεργασία κυβέρνησης και θεσμών, εν όψει της συζήτησης για την απομείωση του δημόσιου χρέους, συζητήθηκε στο περιθώριο του χθεσινού Euro Working Group.
Παρότι η δεύτερη λίστα των παρεμβάσεων είναι ένας ακόμη δύσκολος σκόπελος για την κυβέρνηση και μια νέα δοκιμασία, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, μιλώντας για ένα νέο «succes story» για την Ελλάδα.
Στο πακέτο, που είναι σε φάση οριστικοποίησης, ώστε κατόπιν να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί, περιλαμβάνονται μνημονιακές δεσμεύσεις όπως η συνολική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, που πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου, τμήματα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ (π.χ. λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές, απελευθέρωση επαγγελμάτων που ακόμη είναι «κλειστά», μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων κ.λπ.), η συγκρότηση και το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και το άνοιγμα του εργασιακού.
Ακόμη, η κυβέρνηση οφείλει να υποβάλει σχέδιο παρεμβάσεων που θα επιταχύνει την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των συγχρηματοδοτούμενων μεγάλων έργων.
Ο κ. Μοσκοβισί ερωτώμενος χθες σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο (συντονισμός των οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη), αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα έκανε κάποιες μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν, υπογράμμισε ότι κάποιες άλλες κρίσιμες πρέπει να γίνουν τώρα, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος. «Η συνεργασία με τη σημερινή κυβέρνηση είναι ικανοποιητική, υπάρχει ένα καλό πνεύμα και κλίμα, σημειώνεται πρόοδος, πιστεύουμε ότι έχει ήδη γίνει πολλή δουλειά» είπε. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά μας, αλλά όπως είπε: «Είμαστε αισιόδοξοι και αν συνεχιστεί το ίδιο πνεύμα συνεργασίας, τότε θα έχουμε ένα succes story στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, «ξέρουμε ότι θα υπάρξει ύφεση και φέτος και του χρόνου, όμως από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα έχουμε ανάπτυξη, η οποία το 2017 θα είναι υψηλή στο 2,7%, ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό πρέπει προηγουμένως να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα», είπε.
Ερωτηθείς εάν οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. «Η συνεργασία είναι υψηλής ποιότητας, ήδη εγκρίθηκε το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και αποφασίστηκε η υποδόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» τόνισε, προσθέτοντας ότι απομένει το δεύτερο πακέτο και η πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου, για την οποία οι θεσμοί θα πάνε σύντομα στην Ελλάδα. Συνέστησε λίγο υπομονή, επισημαίνοντας ότι εάν έχουμε το ίδιο πνεύμα συνεργασίας θα φτάσουμε σύντομα σε συμφωνία.
Πάντως, στην έδρα της Κομισιόν υπογράμμιζαν χθες ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία σχετικά με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων και μάλιστα επρόκειτο να ενημερωθεί και η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup που συνεδρίασε χθες και συνεχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, υπενθυμίζουν ότι για να αποδεσμευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, δεν αρκεί να συμφωνηθεί ο κατάλογος, αλλά θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή και να αρχίσει να υλοποιείται. Αλλωστε η διορία που έχει δοθεί για επίτευξη συμφωνίας είναι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις ερωτηθείς για το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων είπε ότι αποτελεί μέρος του μνημονίου και πως οι διαπραγματεύσεις για τη σύστασή του βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν είναι σε θέση να πει κάτι περισσότερο.
Σημαντική επιδείνωση κοινωνικών συνθηκών
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο (συντονισμός των οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη) αναφορά στην Ελλάδα έκανε και η επίτροπος Απασχόλησης Μαρία Τίσεν, η οποία υπογράμμισε ότι η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί και αυτό το απέδωσε στην υψηλή ανεργία και στην έλλειψη κατάλληλου διχτυού ασφαλείας.
Οι δείκτες δείχνουν σημαντικά κοινωνικά προβλήματα και για τον λόγο αυτό για πρώτη φορά με το νέο μνημόνιο μιλήσαμε για πρόγραμμα υποστήριξης, ώστε να γίνουν προσπάθειες βελτίωσης και στον κοινωνικό τομέα.
Του Νίκου Μπέλλου από Naftemporiki
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.